Válogatott interjú

2015 szeptember 18-án kezdődik a II. Backgammon Csapat Európa Bajnokság, a helyszín Budapest. A magyar válogatott tagjaival, Illyés Zoltánnal és Baranyai Jánossal beszélgettem:

Mikor találkoztatok először a backgammonnal és mióta játszottatok versenyszerűen?

  • I.Z.: Először egy számítógépes játékban láttam a játékot, ahol mindenféle táblás játékok voltak, dámától kezdve backgammonon át a malomig. Megtetszett a játék, majd az interneten rákeresve találtam meg a budapesti backgammon klubot, ahol pont két bajnokság közötti időszak volt. 2009 tavaszi bajnokságán már elindultam.
  • B.J.: 2009 körül ismerkedtem meg a játékkal a Lurdy házban! Barátokkal jártunk oda pókerezni, és ott figyeltünk fel az eddig még számunkra ismeretlen játékra, ami nagyon megtetszett. Miután szeretem a stratégiai dolgokat elhatároztam, hogy komolyabban is foglalkozni kezdek az ostáblával, népszerűbb nevén a backgammonnal.

Milyen sikereket értél el az eltelt években?

  • I.Z.: 3-szor nyertem meg a Budapest Backgammon Klub bajnokságát illetve kétszer a hozzá tartozó Mesterek tornáját. Kétszer végeztem első helyen az esztergomi tornán és egyszer a győri versenyen. 2011-ben Rijekában sikerült először nyernem egy nemzetközi versenyt, majd kétszer nyertem párosban Csehországban.
  • B.J.: 2012-ben sikerült megnyernem a Budapest Backgammon Klub által szervezett tavaszi bajnokságot. 2012 nyarán pedig a Sofitel hotelben rendezett (Marokkó hetek) versenyét is sikerült megnyernem. Emellett a sikerek mellett inkább a játékom fejlesztésére koncentrálok minél több elemzéssel.

Mennyire népszerű Magyarországon és külföldön a backgammon?

  • I.Z.: Szerintem nem nagyon népszerű a játék Magyarországon. Sokkal többen ismerik a szabályokat vagy ismerik magát a játékot, de versenyszerűen nagyon kevesen játszanak. Főleg tőlünk délre ismeri az átlagember ezt a játékot.
  • B.J.: Mindenképpen népszerűnek tartom, természetesen nem annyira mint a labdarúgás, vagy a vízilabdát. Versenyszerűen nagyon ritkán látni játszani az embereket, inkább elvétve kávézókban, de mindenképp népszerű. Ez egy Perzsa eredetű játék tehát nyilván a Közel-Keleten illetve a Balkán környékén jóval elterjedtebb, mint Magyarországon.

Szerintetek a hazai backgammon életnek mennyire válik előnyére, hogy Magyarország adhat otthon az Eb-nek? Profitálhatunk belőle? Ha igen akkor milyen téren?

  • B.J.: Remélem az EB után egyre többen fognak minket megkeresni, hogy igenis érdekli őket ez a játék, és sok új játékosra figyelhetünk fel. Remélhetőleg népszerűbb lesz, és még többen fogják játszani itthon is ezt a játékot versenyszerűen is.
  • I.Z.: Remélem tudunk belőle profitálni. Mivel ez az első nagyobb versenyünk (Budapest Open), ahova sok külföldi játékost is várunk, jó lenne, ha az első jól sikerülne, hogy a későbbiekben is jöjjenek. Budapest elég jól megközelíthető, ha jól szervezzük meg, akkor ez a verseny megadja a kezdőlökést a többihez. Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az EB-re alapból jönnek külföldiek, akik feltöltik a Budapest Open mezőnyét. Jó lenne persze, ha minél több új magyar játékos is megjelenne.
2012. tavaszi bajnok Baranyai János

2012. tavaszi bajnok Baranyai János

Tavaly nem kerültetek be a válogatottba, most igen. Minek köszönhető ez?

  • B.J.: A tavalyi válogatott érzésem és tapasztalatom szerint nem a legerősebb csapat volt, inkább tapasztalatszerzés volt talán a fő indok, amiért létrejött. Egy kis idő elteltével szerintem, azaz a mostani már kezd hasonlítani egy erős és egységes csapathoz, akik együtt edzenek, és odafigyelnek egymásra. Remélem minél több lehetőségem lesz a magyar nemzetet képviselni!
  • I.Z.: Tavaly a válogatás elég szedett-vedett módon zajlott szerintem. Véleményem szerint olyan sose, lesz, ami mindenkinek megfelel, de talán haladunk a legjobb felé.

Véleményetek szerint idén erősebb a válogatott keret?

  • I.Z.: Szerintem igen. Bár nehéz meghatározni néha, hogy ki jobb játékos. Úgy gondolom, hogy nem a legjobb hét magyar van a válogatottban, de hát vannak bekerülési feltételek is.
  • B.J.: Igen! Erősebb lett, talán nem a hét legerősebb játékos, a feltételek miatt, de legközelebb majd jobban igyekeznek, akik lemaradtak.

Az előző évben az utolsó helyen végeztünk a 7 fős mezőnyben az EB-n. Idén 15 csapat jelentkezett. Milyen eredményt érhetünk el? Ti mivel lennétek elégedett?

  • I.Z.: Pár csapatot eltudunk kapni mindenképpen. Még ha egy csapat jobb nálunk, szerencsével akkor is győzhetünk. Én már a középmezőnnyel is elégedett lennék, de a cél mindig az első hely!
  • B.J.: Nem kergetünk álmokat, persze szeretnénk megnyerni az EB-t, de szerintem a reális cél a 7. hely környéke lenne. Remélem sikerül minél jobb helyezést elérnünk és a tudásunkhoz mérten a legjobb játékot nyújtanunk.

Hogy sikerült a csapatnak a felkészülés az EB-re?

  • I.Z.: Nem elég jól. Párszor összeültünk és elemeztünk, de több meccset kellett volna játszani órával. Esetleg rögzíteni kamerával és utána vagy a következő alkalommal elemezni.
  • B.J.: Nem igazán volt közös felkészülés, de ez nem biztos, hogy baj. 4-5 alkalom volt amikor a válogatott 5-6 tagja jelen volt és edzésről beszélhettünk, illetve az EB fontosságáról.

Ti hogyan készültetek?

  • B.J.: A közös összejöveteleken kívül, jó pár alkalommal találkoztam Illyés Zoltánnal, és Kovács Zoltánnal, akikkel kicsit részletesebben is tudtunk foglalkozni a játékkal. Emellett rengeteget játszottam egy internetes oldalon a GridGammonon, amely talán legnépszerűbb profi játékosok által látogatott oldal. Ezeket a meccseket rendre ki is elemeztem, és a hibákra nagy figyelmet fordítottam.
  • I.Z.: Ezeken kívül én játszottam az eXtreme Gammon ellen és olvastam egy kis szakirodalmat.
I. Győri kupa győztes Illyés Zoltán

I. Győri kupa győztes Illyés Zoltán

Szerintetek a backgammon sport?

  • B.J.: Természetesen „sport”, mint a póker. Ugyanakkor lesznek azok.
  • I.Z.: Nem tudom. Inkább szerencsejáték, mint sport. Főleg akkor gondolom így, amikor egy kezdőjátékostól kikapok egy hosszabb mérkőzésen miközben én lejátszom őt.

Többször megjelent már, hogy a számítógépes szoftverek szándékosan csalnak. Szerintetek is így van?

  • I.Z.: Előfordult talán egyszer, hogy nem voltak a dobások teljesen véletlenszerűek egy szerveren, de nem hinném, hogy csalnának a szoftverek. Ahol nincs pénzes játék ott pedig nem is lenne értelme. Sok magyar játékos – jobbak is – komolyan gondolják, hogy csalnak a szerverek, vagy legalábbis nem véletlenszerűek a dobások. Van, aki állítja, hogy megtudja mondani, hogy milyen dobás következik. Ez egy baromság! Általában a kezdő játékosok hisznek ebben, mert sűrűn kikapnak.
  • B.J.: Véleményem szerint nem csalnak! Szerintem ezt sok ember, csak beképzeli, élő játékban is olyan hihetetlen dobások, helyzetek, szituációk vannak, amiket nehezen hisz el az ember, ha éppen nem látja.

Hozzászólások lezárva.