2015. EB beszámoló

Szeptember közepén került megrendezésre a  II. Backgammon Csapat Európa Bajnokság, a Danubius Hotel Helia Budapest-ben, melyen 15 nemzet szállt harcba a kontinens bajnoki címért.

Magyarországot a Baranyai János, Erőss Zoltán Péter, Fehér Máté, Illyés Zoltán, Kenéz Attila, Mertl József, Mike László (csapatkapitány) összetételű csapat képviselte.

DSC_3360

Az előző évben, Dubrovnikban megrendezett hasonló viadalon Dánia csapata diadalmaskodott. Nem titkolt szándékuk volt a címvédés. Hasonló célkitűzésekkel érkezett többek között Horvátország, Ausztria és Görögország is, akik tavaly nagy harcban álltak a dobogós helyekért.
Mi, magyarok, szerettük volna megszerezni első győzelmünket, a múlt évi két döntetlent követően.

>>>>

Alapcélkitűzésünk, mindjárt az első fordulóban teljesült, ahol Románia felett sikerült diadalmaskodnunk 3:1 arányban. A második fordulóban ugyan a görögök kissé meghúzgálták a bajszunk, de nem tudta megtörni idő közben egyre egységesebb csapatunkat. Majdnem hajnali kettőt mutatott már az óra, amikor is újra győztesen állhattunk fel az asztaltól. Ezúttal a francia csapatot sikerül felülmúlnunk 3:1 arányban.

DSC_3365

A második játéknapon két bravúr döntetlennel hangolt csapatunk, előbb a Belga, majd a Norvég válogatott ellenében. Itt említeném meg Mertl Joe óriási „fordítását” a norvég fiú ellenében, ahol is 0:9-ről, óriási küzdelemben sikerült bedarálnia ellenfelét. A nap zárófordulója ismét a késő éjszakai órákba húzódott. Sajnos az ausztriai négyes frissebbnek bizonyult és 3:1 arányban a mieink fölé tudott kerekedni.

Tanácskozás

Vasárnap délelőtt, a zárófordulóban a Cseh válogatottal kerültünk szembe, ahol a tét igen nagy volt, hiszen tudtuk, hogyha hibátlanul teljesítünk ellenfelünk ellen és számunkra kedvezően alakulnak a riválisok párviadalai akár a végső négyesbe is bekerülhetünk. (Úgy gondolom, előzetesen, ez a forgatókönyv, legmerészebb álmainkban sem szerepelt.)
Nem remegett meg a kezünk és a Baranyai, Kenéz, Erőss, Mertl kvartett 4:0 arányban felülmúlta a cseh négyest.

Csehek ellen

Sajnos, az addig hibátlan dán válogatott – talán már a biztos továbbjutás tudatában- kissé kiengedett és csúnyán alulmaradt a németek legjobbjai ellen. A másik számunkra létfontosságú osztrák – horvát mérkőzésen történt pontosztozkodás sem a mi malmunkra hajtotta a vizet.

Így a magyar csapat az 5. helyen zárta  a hazai rendezésű kontinensviadalt.

Végezetül, de nem utolsó sorban szeretném kiemelni Baranyai „Jedilovag” János kiemelkedő teljesítményét. Mike kapitány mind a hét fordulóban bizalmat szavazott neki és Ő ezt hétszer meghálálva, vitte a csapatot a hátán!!! A teljes európai mezőnyben nem akadt párja ennek a hihetetlen teljesítménynek.

Baranyai János

Az elődöntőbe végül Dánia – Németország és Olaszország – Horvátország találkozókat rendeztek. Az utolsó körben elszenvedett vereségért rögtön revansot vehettek volna a a címvédő dánok, de a négy mérkőzés után 2-2-re állt a párharc. A szabály szerint ekkor egy 7 pontos csapatkonzultációs mérkőzés következett, ahol a német csapat diadalmaskodott és került a döntőbe. A másik ágon a a horvát csapat diadalmaskodott az olaszok felett. A bronzmérkőzésen Dánia legyőzte az alapszakasz első Olaszországot, ezzel a tavalyi aranyérem után idén bronzéremmel zárták az Európa Bajnokságot.

Németország – Dánia konzultáció

A döntő hatalmas izgalmat hozott, a négy mérkőzés után a 2-2-re végeztek a felek, így ismét csapatkonzultációs mérkőzés következett. A hét nyert pontig tartó játékban már 6-1-re vezetett a német válogatott, de a horvátoknak innen is volt vissza út! Hatalmas csatában sikerült fordítaniuk szomszédainknak, így az új Európa Bajnok: Horvátország!

Gratulálunk az összes résztvevőnek és köszönet Kenéz Attilának, hogy segített a magyar csapat szerepléséről szóló összefoglaló megírásába.

Néhány meccs, ami rögzítésre került:

Baranyai János (6,24) – Zdeněk Žižka (5,05) 15:9
Kenéz Attila (8,09) – Horna Černý (7,84) 15:4
Kenéz Attila (8,44) – Walter Meuwis (5,47) 7:15
Illyés Zoltán (5,71) – Helmut Gerdenits (5,50) 11:15


KÉPEK

A csapatverseny végeredménye:

1.  Horvátország
2.  Németország
3.  Dánia
4.  Olaszország
5MAGYARORSZÁG
6.  Oroszország
7.  Belgium
8 . Norvégia
9.  Görögország
10. Ausztria
11. Franciaország
12. Románia
13. Csehország
14. Izland
15. Anglia
eb dontosok

Győztes horvátok (pirosban) és a németek (fehérben)

A magyar csapat tagjainak teljesítménye:

Név                      Mérk.  Gy.  V.
1. Baranyai János   7      7      0
2. Kenéz Attila      4      3      1
3. Mertl József      3      2      1
4. Illyés Zoltán      5      2      3
5. Erőss Zoltán      3      1      2
6. Mike László      4      1      3
7. Fehér Máté       2      0      2

Fordulók:

round1

1. vs. Románia (3-1)

round2

2. vs. Görögország (1-3)

round3

3. vs. Franciaország (3-1)

round 4

4. vs. Belgium (2-2)

round5

5. vs. Norvégia (2-2)

round 6

6. vs. Ausztria (1-3)

round7

7. vs. Csehország (4-0)

Hozzászólások lezárva.