Visszatekintés az elmúlt öt évre

2008 óta tavasszal és ősszel kerül megrendezésre a Budapesti Backgammon Klub bajnoksága. Egy táblázat segítségével és néhány diagrammal próbáljuk átnézni az elmúlt öt év (tíz bajnokság) számait.

Helyszínek: a 10 szezon alatt többször változott a bajnokság helyszíne. Az évek óta megszokott, törzshelynek számító Oregánó étterem helyett 2011 év végén kellet új helyszínt keresni. A belvárosban, a Darshan Udvarban került megrendezésre a 2012-es tavaszi szezon. Sajnos nem vált be a hely, nem volt megfelelő világítás, rossz volt a parkolás és nem éreztük úgy, hogy szívesen látnak, mely az átlagos létszámon is sajnos meglátszott (16-17 fő), hiszen visszaesett az előző évekhez képest. Az őszi szezont már új helyszínen kezdtük, a Dimitrisz étteremben. Egy görög zenétől hangos pincébe kerültünk, de szívesen látott vendégek voltunk és a tulaj közbenjárásával sok új játékos kipróbálta magát a bajnokságban. Az elmúlt években ide jártak a legtöbben (összesen 40 fő, átlagban 24 fő). Az Oregánó helyén nyitott Csalamádé étteremben szerveződött meg a következő szezon. Itt csak pár hónapig voltunk, és ismét új helyszínt kellett keresnünk, ezért visszatértünk a Dimitrisz étterembe. Sajnos az étterem csődbe ment, így egy szezon múlva ismét költöznünk kellett. Megint egy görög étteremben, az Estia Gyradikoban kötöttünk ki. Az utolsó 5 bajnokság már itt zajlott le. Azt gondolom, hogy a Darshan Udvar nem volt szerencsés választás, de a többi helyszín megfelelőnek bizonyult a klubéletnek és a versenyzéshez.

>>>>

Létszám: 2014 tavaszáig átlagban 20 fő vett részt minden fordulóban és szezononként átlagosan 6 új játékos próbálta ki legalább egyszer, milyen a klubélet, a versenyhangulat a Budapesti Backgammon Klub szerdai játéknapjain. Ez idő alatt 41 olyan játékos jött el, akik 2011 előtt egyszer sem játszottak a bajnokságban és közülük 7 fő 2013-ban részt vett a küzdelmekben. A lehetséges maximum 17%-a. Az átlagos létszámban nem volt növekedés, de az új tagok csatlakozása ellensúlyozta az olyan régi játékosok távolmaradását, akik munkahelyi elfoglaltság vagy családalapítás miatt már nem tudtak rendszeresen lejárni a bajnokság küzdelmeire. 2014 tavasza óta egy visszaesés tapasztalható. Még ősszel volt egy kis emelkedés, de az utolsó 4 szezonra átlagosan már csak 15 fő vett részt 1-1 szerdai klubnapon. Ez idő alatt (3 szezon) 21 új játékos próbált szerencsét, de közülük csak 2 fő játszott a 2015 őszi szezonjában, ami 9,5%. A teljes ciklust figyelembe véve 66 olyan játékos csatlakozott, akik 2011 előtt nem voltak egy klubnapon sem, de közülük csak 6 fő vett részt az utolsó szezon küzdelmeiben. Ez a lehetséges maximum 9%-a. Sajnos azon új játékosok, akik nem csak pár alkalommal mentek el játszani a bajnokságban, már nem pótolják a régi tagok távolmaradását, így csökkent le az utóbbi szezonok átlaglétszáma.
A bajnokságok végeredményeit itt lehet böngészni: http://hubgf.hu/bajnoksag-archiv/

Backgammon helyzete: Az elmúlt években szerencsés, hogy egyre több hazai versenyt szerveznek, mely több alternatívát adnak a játékosoknak. Ez lehetséges, hogy negatív hatással van a Budapest Backgammon Klub bajnokságainak létszámára, hiszen több lehetőség is van a tudás felmérésére. Emellett egyre több alkalommal mennek magyar játékosok külföldre játszani, nem csak pár napos tornákra, hanem az osztrák bajnoki sorozatba is. Megalakult az első olyan budapesti egyesület, mely a backgamonnal foglalkozik, illetve 2015 szeptemberében Budapesten volt a Backgammon Csapat Európa Bajnokság. A TV-ben több alkalommal került bemutatásra a játék. Sajnos ezeknek a hatása a bajnokságon még nem érződik.

A második diagram az új játékosokat és azok megmaradását mutatja. A piros érték a 2011-hez képest az összes új játékost jelzi, akik legalább egyszer részt vettek a bajnokságban, míg a kék azt, hogy az összes új játékosból hány vett részt az adott bajnokságban.

Hozzászólások lezárva.