Amikor a duplázó kocka „halott”!

Többször keresnek meg minket szabálymagyarázati kérdésekkel, melyekre tudásunk szerint legjobban próbálunk választ adni. Ezek a kérdések gyakran egészen apró dolgok, de akad olyan eset is, amikor komoly vitát kiváltó szabálymagyarázatról van szó. Most egy ilyet szeretnénk pontosítani és értelmezni, hogy bárki tanulni tudjon belőle.

Mit jelent az, hogy a duplázó kocka halott?

Az oldalunkon megtalálható versenyszabályzatban a fordító így definiálta az esetet:

5.6 HALOTT DUPLÁZÓ KOCKA. Ha a duplázó kocka szintje elég magas ahhoz, hogy biztosítsa, hogy a meccs befejeződjék az aktuális játékkal, akkor a játékot az aktuális duplázó állással kell végigjátszani.

Azért, hogy jobban meg tudjuk érteni a szabályt segítségül hívjuk a nemzetközi szabályokat.

Az EUBGF szabályzata szerint:

„4.4 … (vii) DOUBLING WHEN THE CUBE IS DEAD – If a player holds a cube at a level that would be sufficient for that player to win the match, the doubling cube is deemed to be „dead” meaning that it is no longer available for further cube action by such player. If in these circumstances the player mistakenly doubles such cube action is deemed invalid. In such circumstances the double may be annulled in the same three situations as apply to the annulment of an incorrect double in the Crawford game (section 4.4, subsection (iv) (a) to (c)) save that the prior (dead) cube value shall determine the number of points scored.”

Tehát, az a játékos már nem duplázhat aki az adott tétkocka állásnál az adott játékot megnyerve biztosan megnyeri a mérkőzést is. Ilyen estben a duplázó kocka „halottá” válik. Amennyiben valamilyen oknál fogva mégis mozog a duplázó kocka, az érvénytelen mozgásnak számít és nem számít bele a pontszámításba.

Akit bővebben érdekel a téma, azt utána olvashat az alábbi fórumon is.

Hozzászólások lezárva.