Fontos-e a PR?

Az elmúlt napokban komoly vita alakult ki, hogy a PR fontos vagy egyszerűen a szerencsés játékosok az eredményesebbek. A korábbi évek magyar versenyeit elemeztük azért, hogy utána járjunk a témának. Csak azokat a találkozókat tudtuk a statisztikában figyelembe venni, ahol az elemzés fel van tüntetve, sajnos az olyan, jelenleg is futó online versenynél, ahol ez az adat nincs közölve, nem tudjuk felhasználni az elemzéshez.

Hat olyan magyar online versenyről van nyilvános statisztika, melyet tudunk használni.

A játékos besorolását az határozza meg, hogy az adott játékos átlagosan mennyi normalizált equity-t veszít döntésenként. Az equity egy adott pozícióban az a matematikai várható érték, ami megmutatja, hogy egy adott lépés esetén mennyi a nyerési esély. A meccs utáni összesített besorolást (PR) úgy számítják ki, hogy a vesztett equity összegét szorozzák 500-al, majd elosztják a játékos döntéseinek számával.

A fent linkelt versenyeken összesen 227 elemzett mérkőzésen tudtunk csinálni pár statisztikát.

Mérkőzés számaJobb PR nyertRosszabb PR nyertJobb PR-os játékos nyerési %-a
2251388761,33%

Láthatjuk, hogy átlagosan tíz mérkőzésből hatszor az a játékos nyer, aki jobb PR-ral játszik. Tudjuk, hogy ebben a statisztikában azok a mérkőzések is benne vannak, melyeken a két játékos PR teljesítménye közel azonos (egy alkalommal teljesen meg is egyezett). Így megvizsgáltuk, hogy miként alakul a a jobb PR-t elérő játékos nyerési százaléka abban az esetben, amikor a két játékos között minimum 4 PR különbség van.

Mérkőzés számaJobb PR nyertRosszabb PR nyertJobb PR-os játékos  nyerési %-a
95682771,60%

Megállapíthatjuk, hogy abban az esetben, amikor a két játékos között jelentős tudásbeli különbség van, akkor minden tíz mérkőzésből hétszer fog nyerni a jobb játékos és mindösszesen háromszor a gyengébb játékos.

A fenti statisztikákból tökéletesen látszik, hogy más nemzetek miért támaszkodnak a PR-ra. Egy egyéni tornán mindenki maga dönti el, hogy a tudása elegendő-e ahhoz, hogy részt vegyen-e az adott versenyen, esetleg a szerencséjére alapozik. Egy csapatversenyen mindenki arra törekedik, hogy a legjobb képességű játékosok alkossák a csapatot, akiknek nagyobb esélye van a jó szereplésre. Mivel a backgammon nem mentes a szerencsétől, így mindig lesz olyan, hogy a rosszabb PR-t elérő játékos legyőz egy jobb PR-ral játszó játékost. Ellenben véleményünk szerint Magyarország nem hozhatja magát versenyhátrányba azzal, hogy lényegesebben rosszabb játékosok alkossák a válogatottat, mint akik tudásuk alapján képviselhetnék.

Hozzászólások lezárva.