WBGF WORLD TEAM & INDIVIDUAL CHAMPIONSHIP – beszámoló

2021. augusztus 30 és szeptember 5 között került megrendezésre a WBGF csapat és egyéni világbajnokság a németországi Trier városában. A világot sújtó COVID járvány miatt 2021 tavaszán online válogató került megrendezésre. Tizenhárom versenyző gondolta úgy, hogy szeretne bekerülni a magyar válogatott keretébe. Az eredmények alapján Kocsis Dániel, Kovács Zoltán, Baranyai János, Veszeli Katalin, Illyés Zoltán, Mike László és Fehér Máté került be a magyar backgammon válogatottba. A csapat számított Mike László tudására és tapasztalatára, de arról tájékoztatta a válogatott tagjait, hogy idén is lemondja válogatottbeli szereplését. A történtek után hat fővel vett részt Magyarország a Világbajnokságon.

A megváltoztatott lebonyolítás mellett a nehéz sorsolás sem kedvezett a magyaroknak, hiszen egyéni és csapatvilágbajnokok ellen is táblához ültek. Belgium és Norvégia ellen 3-2-es vereséget szenvedett a csapat, majd egy forduló pihenés után 3-2-es győzelemmel javított Magyarország a ciprusi válogatott ellen. Végül a 2019 évi csapat világbajnokságot megnyerő (ahol Magyarország a 23. helyen végzett) Németország következett és bizonyult jobbnak 4-1 arányban. A magyar válogatott végül a 13. helyen végzett, ami előre lépés ahhoz képest, hogy 2019-ben a 23. helyen zárt a magyar csapat, 2020-ban pedig részt sem vett a világbajnokságon. Szeretnénk kiemelni Kocsis Dániel eredményes játékát, hiszen mind a négy találkozóját megnyerte.

A Csapat Világbajnokságot végül Románia nyerte meg. Az elmúlt években a román válogatott egyszer sem került a legjobb nyolc csapat közé. Ahogy Magyarországon, úgy Romániában is változás történt idén a csapatba kerüléssel kapcsolatban. A WBGF segítségével tudás alapú kvalifikációs versenyt tartottak a WBIF oldalon. A kvalifikáció menete és szabályrendszere mindenben megegyezett a magyar kvalifikációs versenyével. Érezhető volt a változás a tudásukban a budapesti versenyhez képest, ahol ellenük biztos győzelemmel számoltunk, idén viszont egyik ország se lehetett biztos a sikerben, ha velük sorsolták őket össze. Követendő példát mutattak nekünk is, hogy az eredményes szerepléshez játéktudás is szükséges a szerencsén kívül, és helyes út az, ha a csapatba kerülésnél a tudás mérése fontosabb a gőgös szokásjognál.

A magyar backgammon válogatott tagjai köszönik a sok támogató üzenetet és jókívánságot!

Az egyéni versenyek magyar vonatkozású eredményei:

Speed World Championship: 73 indulóból Kovács Zoltán a 9. helyen, Veszeli Katalin a 23. helyen végzett, a végső győztes az ukrán Jakob Garal lett.

Individual WBGF Champion: 126 indulóból Veszeli Katalin az 58. helyen végzett, a végső győztes a francia Stephane Cheneviere lett.

Gratulálunk Nekik!

Hozzászólások lezárva.