Sikeres magyar szereplés a Velencei backgammon Világbajnokságon

2022. április 4. és 6-a között került megrendezésre az idei csapat-világbajnokság Velencében. A helyszín a híres Filmpalota volt Lido di Venezia szigetén, ahol a Velencei Nemzetközi Filmfesztivált is megrendezik minden évben. A magyar csapat tagjai:

  • Baranyai János
  • Illyés Zoltán
  • Kovács Zoltán
  • Kiss Róbert Ferenc
  • Máté Richárd
  • Mikus Csilla

Itt írtunk róla korábban, hogy milyen kvalifikáció volt, és hogy alakult ki a csapat: http://hubgf.hu/2022/02/24/veget-ert-a-magyar-elo-kvalifikacios-verseny/

Röviden a versenyről. 18 ország indult idén, minden csapatnak 5 táblára kellett egy játékost neveznie, tehát döntetlen idén sem volt. Négy vereségig tartó svájci rendszer volt, majd az első nyolc egyenes kiesés rendszerben vetélkedett tovább.

Érdekessége volt a versenynek, hogy nem volt bye a megszokott értelemben, mivel a bye-os csapat nem kapott „ingyen pontot”, hanem meg kellett küzdenie érte a legerősebb kiesett csapattal. Így fordulhatott elő, hogy a tavalyi világbajnok románokat kiejtette a már hazaküldött gibraltári csapat, akik ezen nehezen tették túl magukat.

Magyar csapat eredményei:
Magyarország – Japán 1 – 4
Magyarország – Gibraltár 3 – 2
Magyarország – Románia 3 – 2
Magyarország – Dánia 1 – 4
Magyarország – Ciprus 1 – 4
Magyarország – Svájc 3 – 2
Magyarország – Csehország 3 – 2
Negyeddöntő:
Magyarország – Japán 0 – 5

Magyarország így tizennyolc csapatból az ötödik helyen végzett a negyeddöntőben kiesve.

Mikus Csilla gondolatai a világbajnokságról: „Velencében az első világversenyemen vettem részt, ahol rögtön egy nem várt helyezésig tudtuk felküzdeni magunkat. Hálás vagyok a csapat összes tagjának, hogy ilyen óriási eredményt voltunk képesek elérni. A jövő válogatottjai számára pedig remélem, hogy motiváló és reménykeltő lesz az idei sikerünk.”

Az egyéni versenyek közül az Intermediate versenyszámban Baranyai János, Erőss Zoltán Péter, Illyés Zoltán, Kiss Róbert Ferenc, Kovács Zoltán és Mike László indult el. Már az első körben „magyar csata” került megrendezésre, hiszen Baranyai Jani – Mike Laci ellen győzedelmeskedett, majd a torna folyamán Illyés Zoltán ellen is játszott, ahol Zoli diadalmaskodott. Összességében Illyés Zoltán érte el a legjobb egyéni eredményt, hiszen a harmadik helyen végzett!

Több magyar játékos indult jackpot tornákon, míg Erőss Péter Zoltán a senior kategóriában nevezett, ahol 3 találkozó után búcsúzni kényszerült.

Gratulálunk minden magyar játékosnak, akik képviselték Magyarországot és jelenlétükkel illetve eredményeikkel vitték a világba hazánk backgammon életének jó hírét.

Hozzászólások lezárva.