A backgammon játék jellemzői

A backgammon játék jellemzői

A backgammon a világ egyik legősibb táblajátéka, amelynek modern szabályai az 1920-as években, az Egyesült Államokban alakultak ki. Ma is érvényes nemzetközi versenyszabályzatát az 1970-ben kiadott, Oswald Jacoby és John R. Crawford által írt The Backgammon Book (The Viking Press, New York, 1970) című könyvében fektették le.

A backgammon sztohasztikus játék, vagyis a játékba beépített véletlen-faktor van. A játékosok lépésválasztási lehetőségeit a kockadobások kimeneti értéke szűkíti le. A Backgammon ebből a szempontból a bridzs rokona, ahol véletlent a kiosztott lapok hozzák létre. A sakk ezzel szemben determinisztikus játék: a döntéseket a játékosok kizárólag saját számításaik alapján hozzák meg.

A backgammon taktikai játék, vagyis a játékos befolyásolja a játék kimenetelét, ezzel szemben például a rulett vagy a blackjack szerencsejáték, amelynek a végkimenetelét kizárólag vagy szinte kizárólag a véletlenszerűség határozza meg.

A backgammon stratégiai játék, vagyis eléggé összetett ahhoz, hogy legyenek szakértői. Egy játék komplexitását annak klasszis-mélységével mérhetjük Egy klasszis különbség van két játékos között, ha egyikük éppen 75%-ban győz a másik ellen. A játék klasszis-mélységét úgy kapjuk meg, hogy összeszámoljuk a mester és a teljesen kezdő játékos között hány klassziskülönbséget találunk. A backgammont 8 klasszis-mélységűnek találták, a rulett 0, a Black Jack 2, a sakk 13 klasszismélységű (Inside Backgammon”, Vol. 2, No. 1, p.4 – Bill Robertie).

A backgammon teljes információs játék. Ez azt jelenti, hogy az ellenfelek a játék minden pillanatában ugyanazokkal az információkkal rendelkeznek, ez pedig a játékkal kapcsolatos valamennyi információt jelenti. Ilyen játék a sakk is. A bridzs ezzel szemben nem teljes információs játék: a játékosoknak a parti során keletkező információk egy részéről van csak  tudomásuk.

A backgammon szellemi sport, vagyis az ellenfelek egyenlő külső feltételek mellett küzdenek a győzelemért. Két játékos közül azt, amelyik gyakrabban győzi le a másikat a sportközösség –és a vesztes fél is– jobb játékosnak ismeri el. A backgammon számos egyéb dolog mellett sportszerű viselkedésre, kockázatelemzésre, krtitikus gondolkodásra és a fókuszált figyelem megtartására tanít.

A backgammonnak vannak klasszisai és hivatásos játékosai is. A játékosokat a sakkhoz hasonlóan Élő-ranglistán rangsorolják. Évenként világbajnokság megrendezésére kerül sor. Könyvtárnyi szakirodalom és temérdek szaklap foglalkozik a játék különböző aspektusainak részletes feltárásával.

Rásonyi Tamás

Hozzászólások lezárva.