Beszámolók régi klubnapokról

Klubnapok

A klubnap jelentős eseménye volt Tardos Ádám hazatérése az Egyesült Államokból. Nemzetközi szinten is figyelemre méltó eredményeket elérő játékosunk a modern backgammon szülővárosa, New York mellett keresztül-kasul bejárta a backgammon klubélet mekkájának számító országot. Mivel azonban a tálcán kínált lehetőségek ellenére sem végzett újságírói-felderítői munkát klubunk számára, ezúton megintjük.

Az este másik jelentős eseménye volt, hogy megtalálta klubunkat Albrecht István, a Magyar Gószövetség főtitkára, aki –számos más játék mellett– lelkes backgammon-játékos is. A budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központban csütörtökönként összegyűlő Agyar Sport Egyesület tagjai elsősorban gót játszanak, de alig várják, hogy Budakeszin is hordába rendeződjenek a backgammonosok. (2092 Budakeszi, Fő utca 108.)

Kellemes meglepetés fogadott a Bar Ladinoban szerda este: a klubvezetés egyik tagja, Rásonyi úr. Jelenléte a szerdai játékokon bár nem szokatlan, aznap esti részvételével és működésével közeledő államvizsgájának mutatott fityiszt. És ha már a chouette játék kezdetén a boxba került, rögtön jelentős győzelmeket aratott (majd veszteségeket könyvelt el – a szerk.). Ekkor érkezett meg a first lady, Tuzson Rita, és ekkor vált világossá Rásonyi tarthatatlan helyzete, aki felállt, és visszatért a medicina disciplina rejtelmeibe.

Ekkora alakult ki az aznapi klubnap szereplőlistája: Veszeli Kata, Tuzson Rita, Farkas Bertalan Ádám, Tóth Szabolcs és e sorok írója (Nemes Janó - a szerk.). Aznap este újabb áldozatot szedett a backgammon-ragály Kovács Kornél személyében, akit Tuzson látens örsvezetői képességei vezettek át a kezdeti megpróbáltatásokon.

Tuzson Rita ezen az estén ellentmondott a régi közhelynek, miszerint: „aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja", mert – egy kisebb intervallumot leszámítva – végig uralta a boxot. Mérsékelt és bölcs taktikájával mégis Szabolcs gyűjtötte be a legtöbb pontot, míg Nemes Janó (én) állta(m) ismét a cehhet.

Vitaindító: mennyire fér bele a backgammon játékba a pszichológiai hadviselés, úgymint: az ellenfél cukkolása, a legyőzhetetlenség látszata, a duplahatos kipörgetésének flegma tudomásulvétele…?
Mondanunk sem kell, hogy a Bar Ladinóban újra chouetteztünk. Sokan nem voltunk, de korábbi tapasztalatainkból okulva két asztalon játszottunk, 4-4 fővel a fedélzeten. A játékosok a szokásos törzsi közönségből álltak, leszámítva az újonnan jövő Varga Gusztit, aki viszont azonnal otthonára lelt a bagolyfészekben: ezúton is üdvözöljük őt.

De fecsegés helyett beszéljenek magukért a képek.


Még csak egy asztalon - Berci boxol

Én vagyok a Kapitány, és azt mondom, ez a helyes lépés

A lányoknak is én vagyok a kapitánya

A pohár fenekére néztünk

Egyedül a világ ellen

Gammon-párok homályban: ezúttal nem voltak bevonhatók
Mi békében és barátságban chouetteztünk, míg a világ más pontjain patakokban folyt a bagolyvér. Hogy milyen az? Álljon itt illusztrációul Paul Lamford egyik éjszakájának hiteles leírása a londoni Double Five Klubból. 

„Hajnali hármat ütött az óra a Double Five Club-ban, a 100 £-os Summer Jackpot éppen véget ért, amikor csöngettek. Ki lehet ilyenkor? – kérdezte George, a klub tulajdonosa, miközben a kaputelefonhoz ment. Néhány perc múlva napbarnított alak jelent meg a füstös szobában. Ben Ahmed Farooq volt az és egy Havana-szivar füstölt a szájában.

Farooq herceg, Fahd király távoli unokaöccse, alkalmi, de szívesen látott vendég volt a Double Five-ban, leginkább sajátos duplázási szokásai miatt. Előszeretettel mondott beavert olyan helyzetekben, amikor passzolnia kellett volna és nagy kedvvel duplázott meg olyan állásokat, amikre az ellenfélnek egyértelműen beavert kellett mondania. Alkalmanként öt és tízezer font közötti összeget hagyott ott a klubban.

Ezúttal néhány órája volt csak, a gépe reggel fél nyolckor indult a Heathrow-ról Katarba. Természetesen azonnal helyet kapott a Rick, Dale, Jim, Mark, Derek és jómagam alkotta chouette-ben, és mint köztiszteletben álló vendég, engedtük neki, hogy boxként kezdjen. Az első játék végállásában a következő helyzet adódott.

Farooq

Csapat


Farooq herceg, akinek tudása a kiszállási helyzetekről mindig is hézagosnak volt mondható, visszaduplázott 8-szoros tétre. A Csapat rövid megbeszélés után úgy döntött, hogy beavert mond. A herceg 5-3-at dobott, mi pedig egy dupla ötössel megnyertük a játékot, 16 pontos bevétellel indítva a jónak ígérkező estét. Szerencsés dobás volt - mondta a herceg, egyértelműen én voltam az esélyes.

Játsszuk le propozícióban, javasoltam mohón, arra gondolva, hogy ez volna a herceg kifosztásának leghatékonyabb módja, hiszen az uralkodói rokonnak reggel öt óráig volt csak ideje.

Nagyszerű gondolat – válaszolta. Ugyanebből az állásból, 30 fontos tétért, és minden alkalommal visszaduplázom nyolcszoros tétre.

Mind a hatan örömmel fogadtuk el az ajánlatot és mondtuk be a beavert amikor a herceg a 8-asra fordította a kockát. Ám lassan azon kaptuk magunkat, hogy veszteségeink egyre növekednek: a herceg minden alkalommal visszaduplázott ránk és minden alkalommal megnyerte a partit. Már néhány száz pont lemaradásban voltunk, amikor a következő játék alakult ki. A herceg 2-1-et dobott, amire válaszul visszaküldtünk egy 32-es kockát.
Farooq
Csapat
A herceg elfogadta, bemondta a beavert, mi pedig 5-2-t dobtunk és 5/0, 4/2-t játszottunk. A herceg ezt tragikus dobásnak minősítette és máris küldte felénk a 128-szoros tétet úgy, hogy George az kiegészítőket tartalmazó szekrényhez sietett és újabb kockát helyezett el a táblán. Természetesen beaver mellett fogadtuk el, és bíztunk benne, hogy eddigi veszteségeinket ezen a partin fogjuk visszanyerni. A herceg is 5-2-t dobott és ugyanúgy lépett mint mi.

Egyértelmű duplázás, amit el kell passzolni - mondta Jim, mi pedig egyetértettünk és repült is a kocka. A herceg azonban nem passzolt, mi több, beaverrel válaszolt. A tét tehát 1024-re ugrott, az állás pedig a következő volt.

 Farooq

Csapat


4-1-et dobtunk: a négyest levittem, a kettesen álló bábut megtoltam. Nem lenne jobb az ötössel lépni az egyest? – kérdezte Romolo, aki tét nélkül követte a játékot.

Ugyanaz – felelte Mark. Mindenki egyetértett én pedig felvettem a kockát.

A herceg kezdett izgalomba jönni, borzasztóan élvezte az elfajuló tétnövekedést. Rövid gondolkozás után 2048-ra emelte a tétet.

Mindenki cigarettára gyújtott – még azok is, akik különben nem dohányoztak.

Még mindig beaver - szólalt meg végül Rick.

Túl magasan járunk – motyogta Derek idegesen.

A tét nem számít, mondta Dale. Ha egy állás beaver, akkor az beaver.

Lassan és óvatosan nyúltam a kockáért. A tét most már 4096-szoros volt. A herceg megrázta a dobókockáit és dupla hatost dobott, de az egyik hatos éppen az ászponton álló bábunkon állt meg. Fojtott sóhaj tört fel belőlünk, Farooq pedig a legnagyobb közönnyel vette fel a kockát és dobott újra. 3-1. Levett egyet a négyes pontról.
Farooq

Csapat
Elkaptuk - gondoltam, és máris felajánlottam a 8192-es tétet. Nos, ezt a játékot már nem fogom feladni, jöjjön a kivégzés – felelte a herceg villogó szemmel és a maga oldalára tette a duplázó kockát.

Összerezzentünk. Biztos vagyok benne, hogy mindenki jobban örült volna, ha ezt az utolsó emelést elpasszolja, noha tudtuk, hogy technikailag rossz az elfogadás. Dobtam. Az egyik kocka kettes lett, a másik pedig végtelennek tűnő ideig pörgött a táblán, mígnem megállt a négyesen. Halálos csönd volt. Bárcsak hallgattunk volna Romolóra.

A herceg csak egy szemvillanásnyit várt mielőtt visszaküldte a tétkockát 16384-es értéken.

Állapodjunk meg - javasoltam. Tudjuk a várható események valószínűségi értékeit. 17 dobással veszítesz, 19-cel nyersz. Felajánlunk 910 pontot.

Mindenki egyetértett, leszámítva a herceget. Mindig veszítek ebben a klubban – mondta. Most itt a nagy lehetőség. Dobni szeretnék.

Szomorúan elvettük a kockát, Farooq herceg pedig 5-3-at dobott és +16384-et írt fel a szkórlapon a neve alá.

Nem akármilyen játék volt, próbálta szépíteni a helyzetet a herceg, de még mindig sokkos állapotban voltunk és nem igazán hallottuk, ami körülöttünk történik. Kábult állapotban folytattuk a propozíciót, a herceg szerencséje pedig kitartott, és reggel öt órakor, amikor érte küldték az autót, már húszezer pontnál járt. Távozása előtt átnyújtott egy kártyát George-nak a Bank of Dubaiban nyitott bankszámlájának adataival.

Ha összejött a pénz, ide küldjétek el. Nem baj, ha várnom kell rá pár hetet mire összejön – mondta és otthagyta a letaglózott társaságot. Diana segítőkészen jegyezte meg, hogy a herceg a 83 lejátszásból 80-at nyert meg. Ehhez már senkinek sem volt mit hozzáfűznie.”
Némi késéssel, de a rend (no meg az unokák) kedvéért, naplózzuk a heti eseményeket.

A klub ideiglenesen a Bar Ladinóba költözött. (A gyakorinak tűnő helyszíváltozással kopcsolatos gyakran ismételt kérdéseket a bejegyzés végén megválaszoljuk.)Chouetteztünk. A Bar Ladinóban igazi kocsmai backgammon hangulat uralkodott el rajtunk. A kezdeti nagy létszámú chouette szórakoztató volt, de a sok játékos miatt kissé kaotikus: célunkat azonban elértük - a szabályokkal mindenki megbarátkozott.

Bár chouette-kulturánk még a gyermekkori nyersesség állapotában van, a helyzet az, hogy máris szeretünk chouettezni. Ez azért van így, mert társasági lények vagyunk, ez a játék pedig igen társasági, mivel sokan játsszák egyszerre. Pontosabban sokan játsszák egyetlen ember ellen (a magányos játékos személye persze körönként változik), és ez a sokaság vitázik a helyes lépésről. Ebből sokat lehet tanulni, esetünkben leginkább azt, hogy hogyan kell beszélgetni a játékról.

A chouette másik szerethető oldala a játék pszichológiai vonatkozásaiban rejlik. A duplázókockákkal kapcsolatos kollektív tudatállapot által befolyásolt, ám egyénileg meghozott döntések; a magányos játékos (a box) nyomasztóan/inspirálóan hősies szerepe; a dobásokat kísérő közös várakozás és a kockadöntések közötti kvaterkázás a backgammon sajátos oldalait emelik ki.

Az első chouette-es játéknap után megállapíhatjuk, hogy 4-5 fő részvételével idális egy chouette asztal, efelett érdemes újat nyitni. A GammonHu első chouette-je 9 főre duzzadt, mielőtt felrobbant, hagyományos játékosok atomjaira esve szét. Éjfél utánig maradtunk. Folytatás jövő héten.

GYIK – GammonHu Vakáció! 


Most akkor vakáció van?

Igen, nyári szünet van, amennyiben nincs többfordulós verseny. A klub azonban él, szellős, nyárias helyen, a Bar Ladinóban minden szerdán este hét órától játszunk. Chouette-et, körversenyt, csak úgy egy meccset, kinek mi tetszik.

Miért mentünk el a Skáláról?

A Skálának sok hátránya volt (nincs konyhája, nincs világítása, hogy csak a legkruciálisabbakat említsük), egyetlen előnye pedig, hogy nyitott, a rossz idő miatt nem érvényesült.

Szeretném végre megenni a heti olasz pizzámat. Visszamegyünk még valaha az Oregánóba?

Természetesen visszamegyünk, hiszen a klub hivatalos helye az Oregánó. Mihelyt elindul az Őszi Bajnokság , máris ott találjuk magunkat.

Miért nem mentünk vissza máris az Oregánóba?

A klubtagok jelentős része szeretett volna a szabad levegőn játszani, de legalábbis nem az Oregánó meleg pincehelységében. Mivel nem vagyunk ott, így könnyű elfelejteni, hogy ott még mindig meleg van. Ennél fontosabb érv azonban, hogy az Oregánó csak érettünk tart nyitva szerdánként 21 óra után, de a nyár miatt és versenysorozat hiányában nem elvárható, hogy a vakáció idején is eljáró néhány játékos kedvéért a hely nyitva tartson.

Miért nincsenek akkor versenyek?

Mert a klub nyári üzemmódban működik. Ez azért van így, mert a klubtagok nem egyszerre veszik ki szabadságukat, így aztán a mezőny állandó tagjai menthetetlenül lemaradnának egy többfordulós verseny során. Nem beszélve arról, hogy a klubtagok nyári, rendszertelen életmódja következtében a klubba járók száma is alacsonyabb a többi évszakhoz képest.

Milyen hely a Bar Ladino?

A Ladinó zárt hely, de hatalmas nyitott ablakai révén inkább nevezhető fedettnek, vagyis átjárja a szél, ám nem az eső. Tőlünk függetlenül is nyitva tart, lehet enni-inni, a forgalom szerda esténként nem vészes, mindig találni asztalt játékhoz és még örülnek is, hogy ott vagyunk. Dohányzó.

Meddig játszunk kocsmai backgammont?

Augusztusban még biztos, az Őszi Bajnokságot szeptember elejétől tervezzük elindítani. Addig chouettezünk, vagyis a backgammon egy olyan formáját játsszuk, melyben egy táblán legalább hárman játszanak egyszerre. Érdekesen hangzik? Itt elolvashatod a szabályokat, ha pedig lejössz a Ladinóba (1074 Budapest, Dob utca 53.), magad is kipróbálhatod.
A terasz továbbra sem lopta magát a szívünkbe (el is hagyjuk), de azért összegyűltünk jópáran és nagy örömmel dobáltuk a kockát. Tardos csak rövid időre tette tiszteletét a klubban, látogatása jóformán csak a szatellitversenyen nyert oklevelének átvételére szorítozott, melyet a GammonHu fantomegyesület minden ünnepélyesség nélkül át is adott neki. A pardubicei ezüstérmes hamarosan távozott, többen azt rebesgették, hogy interjúra ment valamelyik magyar sportcsatornához.

Váratlan és örömteli esemény is akadt az este során: meglátogatott bennünket az eddig csak az árnyékvilágból ismert Rfeca és Petede, akiktől személyes ismeretség után fokozott sajnálattal vettük tudomásul, hogy a közeljövőben sem lesznek rendszeres résztvevői a szerda estéknek. Mi azért reménykedünk.

A chouette -et néhányan bátor kalandor próbálta csak ki, ráadásul nem is a hivatalos klubnapon, viszont a Bar Ladinóban. Az kezdeti benyomások nagyon felcsigázták a játékosokat. Az első szeánsz után a legszembeötlőbb különbség a hagyományos játékkal szemben, hogy az érzelmek könnyebben félreviszik a játékot, a tétkocka gyakrabban fordul és lehet tanulni a partikból (a konzultációk révén).

 pardubice girls

 Farkas és Gabányi elöl, Rfeca és Petede hátul

levezetés

Szélben és sötétben, szemerkélő hamutartó-darabok között tartottuk meg a felkészülési versenyt a Cseh Openre, bízva abban, hogy győzelmi esélyeinket növeli a nehéz körülmények között való tréning és kérges ujjainkkal oly könnyedén toljuk meg a korongokat, mint a bokszolók, miután letették az öklözést nehezítő súlyzókat. A Terasz alsó szintjén néhány 7 pontos meccs lejátszásán túl az utazás gyakorlati kérdéseinek megvitatására és néhány klubtag lerészegedésére került sor. Jegyzett meccset nem játszottunk.
a legalsó teraszon vagyunk

Világos azonban, hogy állandó harcban az elemekkel, valamint főtt étel hiányában nem lebonyolíthatók a GammonHu bajnokságai. A jövő héten még teraszozunk, de a következő több fordulóból álló verseny bizonyosan újra az Oregánóban zajlik majd. Addig is élvezzük a jó levegőt és a nyári szünetet
Tardos

A döntő forduló nagy kérdése az volt, tud-e Veszeli 11,5 pontot vagy Tóth 12,5 pontot hozni Tardoson. A tizenhat fős mezőny erre lehetőséget is adott, de a bravúr mellé Tardos hibájára is szüksége lett volna az aspiránsoknak. Tardos azonban most is, akárcsak az összes korábbi fordulóban, három meccset hozott a négyből, így 91 pontos eredményével a mezőny fölé tornyosult. Veszeli és Tóth két győztes meccsel a középmezőnyben végeztek, az összesítettben pedig holtversenyben másodikok lettek. A dobogósoktól leszakadva Veszeli Zsuzsa a negyedik, Farkas Ádám szép hajrával, megnyerve az utolsó fordulót, az ötödik helyen végzett a szatellitversenyben.

Tardos Tardieu Ádámnak gratulálunk a tornára való sikeres kvalifikációjáért, nálunk maradt oklevelét (melyet reméljük nem elvi okokból nem vett át a győzelem napján) ezúton közszemlére tesszük és –mint a GammonHu csapat fő esélyesének– kollektíven drukkolunk egy csehországi éremért.

Tardos jelen sikerével az örökranglistán is elment a mezőnytől, több mint 30 ponttal vezet a második helyezett Farkas előtt. A hét forduló során 37 játékos nevezett versenyre, közülük 19-en vettek részt három vagy annál több fordulón és értek el helyezést.

közérdek

Minden jel arra mutat, hogy a klubnapok a nyári hetekben a Kópé Teraszon (Nyugati tér - Skála Metro) lesznek megtartva. A Cseh Opent megelőző alkalommal, július 9-én tesszük először próbára a szabad levegőt. Újabb versenysorozat ezen a napon ugyan nem indul, de játék mindenképpen lesz, csakúgy, mint a következő hetekben. Újabb verseny meghirdetésére a jövő héten lehet számítani.

az e napi forduló eredménye

hely név pont Buchholz ranglistapont
1 Farkas Ádám 4 8 16
2 Tardos Ádám 3 9 15
3 Rásonyi Tamás 3 8 14
4 Gabányi Dóra 3 6 13
5 Tuzson Rita 3 5 12
6 Pocsai Zsolt 2 8 10
6 Ács András 2 8 10
6 Veszeli Zsuzsi 2 8 10
9 Tóth Szabolcs 2 6 8
10 Veszeli Kata 2 5 7
11 Balogi Anna 1 10 6
12 Kenéz Attila 1 8 5
13 Markusz Dukasz 1 7 4
14 Ferentzy Eörs 1 4 3
15 Borsfay Krisztina 0 3 2
16 Bertalan Bea 0 2 1
Az e heti beszámoló elmaradt, a táblázatból azért a lényeg kiolvasható. Kárpótolnak azonban Gazdag Péter klubtársunk portréi. A tavaly készült rajzokon egy észak-tanzániai bennszülött törzs tagjainak arckifejezéseit láthatjuk megörökítve backgammon játék közben. A Viktória tó déli oldalán jóformán teljes elszigeteltségben élő közössség által játszott backgammon szabályai számos pontban eltérnek a nyugati backgammonétól és a játékot jóslási, gyógyítási célokra is használják. Teliholdkor az egész törzs a faluhoz közel eső pusztába vonul és a zergeszügycsont dobókockák zörgetésétől önkívülieti állapotba került férfiak és nők napfelkektéig játszanak.

az e napi forduló eredménye:

hely név pont Buchholz ranglistapont
1 Veszeli Kata 3 8 13,5
1 Kenéz Attila 3 8 13,5
3 Gabányi Dóra 3 7 11,5
3 Tardos Ádám 3 7 11,5
5 Tóth Szabolcs 2 9 10
6 Mihály Nikolasz 2 7 8,5
6 Pocsai Zsolt 2 7 8,5
8 Veszeli Zsuzsi 2 5 6,5
8 Balogi Anna 2 4 6,5
10 Szabó Péter 1 7 5
11 Nemes János 1 4 4
12 Stenczer Ákos 1 3 3
13 Kiss Bálint 0 6 2
14 Gyárfás Enikő 0 0 1
A múlt heti kis létszámú és foghíjas mezőny ezúttal ismét kiegészült, akárcsak az orosz válogatott, amely visszatért sztárjuk, a 10-es számú Arshavin (35 válogatott meccs,12 gól) vezetésével leiskolázta az ezúttal inkább favágó énjükre emlékeztető svédeket a 20-22 fősre duzzadt backgammon társaság futballt kedvelő részének nagy örömére. Akadt persze svéd drukker is az Oregánóban, de a szbornaja fölényét látva, – ha teheti – valószínűleg megduplázta volna tétet, amit a kék-sárgák szövetségi kapitánya valószínűleg örömmel dobott volna el, hogy ezáltal megmenekítse csapatát a további szenvedésektől. A foci - backgammon párhuzam nem véletlen, hisz amint azt egy füstös pesti kocsmában két ősrégi GammonHu tag a török-cseh meccs közben megállapította, a foci és a backgammon közeli testvérek: a szerencse szerepe hasonló mértékű, általában a jobbik nyer, de a rosszabbnak is lehet esélye, ráadásul meccsen belül is állandóan változhatnak az erőviszonyok. Ha a FIFA elöljáróinak is megjön az esze, és bevezetik a duplázás intézményét, akkor talán elkezdünk focizni, addig azonban maradunk a jónál: a backgammon-asztalnál és a kivetítőnél, és szorgalmasan játszuk Čapek Szatellit aktuális fordulóit.

Az ötödiket – most már szinte szokás szerint – ismét új játékos nyerte: öt forduló, öt különböző győztes. Ezúttal Papp Lajos gyűjtötte be imponáló játékkal mind a négy pontot, ami tekintve, hogy mindössze másodjára látogatott el a klubnapra, igazán figyelemreméltó eredmény. Veszeli Zsuzsi második helyezésével egyértelművé tette, hogy a múlt heti eredménye nemcsak kicsúszás volt, három pontot ért el igen erős ellenfelek ellenében, amit Buchholz úr egy ezüsttel jutalmazott. Harmadik helyezést ért el a fordulónként három pontokat szorgalmasan gyűjtögető Tardos Ádám, aki ezzel összesítésben nemcsak átvette a vezetést, de el is húzott a mezőnytől. Ehhez persze az is kellett, hogy az szatellit verseny első fordulóiban ellenállhatatlanul játszó Veszeli Kata – nem először – nagyon rossz napot fogjon ki.

Jó hír, hogy ezúttal is képviseltették magukat a fiatalok Kiss Bálint és Szabó Péter személyében, továbbá, hogy ebben a fordulóban sem maradtunk új játékos nélkül. Ferentzy Eörs azonban korántsem kezdő játékos, a világ számos helyén megfordulva jelentős backgammon tapasztalatot gyűjtött össze, amelyet most a GammonHu-nak hála Magyarországon is kamatoztathat.

A Čapek Szatellit hatodik, utolsó előtti fordulóját, a focifogyasztók igényeit figyelembe véve nem szerdán, hanem egy nappal előrehozva, kedden, június 24-én tartjuk meg.

az e napi forduló eredménye

hely név pont Buchholz ranglistapont
1 Papp Lajos 4 7 20
2 Veszeli Zsuzsa 3 8 19
3 Tardos Ádám 3 7 17,5
3 Papp Dorottya 3 7 17,5
5 Bognár Dávid 3 6 16
6 Ferentzy Eörs 2 8 15
7 Farkas Ádám 2 7 14
8 Tóth Szabolcs 2 6 12,5
8 Tuzson Rita 2 6 12,5
10 Gyárfás Enikő 2 3 11
11 Törley Márton 2 0 10
12 Gödri Attila 1 9 9
13 Kiss Bálint 1 7 8
14 Szabó Péter 1 6 7
15 Gabányi Dóra 1 5 5,5
15 Ács András 1 5 5,5
17 Várady Tamás 1 0 3,5
17 Nemes János 1 0 3,5
19 Veszeli Kata 0 6 2
20 Balogi Anna 0 2 1
Ezen a héten klubunk legmegbízhatóbb tagja, a Čapek Szatellitet jelenleg vezető Veszeli Kata klubnapló-szerzői minőségében debütál, valamint huszonakárhányadszorra is születésnapját ünnepli, amihez ekvitiben gazdag boldogságot kívánunk neki!

Bár klubunk fennállása óta ez volt a legkevésbé látogatott szerda este, eseményekben nem volt hiány. A kevés résztvevő ellenére 4 fordulót rendeztünk, így történhetett meg, hogy senki sem maradt veretlen és három játékostársunk, Gabányi, Tóth és a kis Veszeli is három győzelemmel zártak. Buchholznak köszönhetően Gabányi Dóra kapta meg a győztesnek járó 10 pontot, így ismét új játékossal bővült a győztesek csapata.

A bajnokság első tíz helyezettjéből sajnos csak négy játékos tudott részt venni a klubnapon, a többiek a vizsgaidőszak, illetve főnökeik nyomásának hatására kénytelenek voltak kihagyni a klubnapot és ezzel lemaradtak a tortaosztásról is, ami egy újabb játékos szülinapját jelzi (aki nem más, mint a jelen naplóbejegyzés szerzője – a szerk.) Az idősebb Veszeli-lány, bár ünnepelt, erre nem a játéka adott okot, a sok hiányzónak köszönhetően mégis visszavette a vezetést Tardostól 2 ponttal előzve meg őt a bajnokságban. A múlt héten még negyedik helyen álló Tóth Szabolcs a második helyen végezve utolérte a harmadik helyezett Rásonyit, így az élmezőny szorosabbá vált. A tortázást, ígérjük, megismételjük a hiányzók kedvéért.

Táblahiány lépett fel: aki tud, hozzon magával

Technikai apparátus hiányában a fordulókat manuálisan sorsoltuk, természetesen a Monrad rendszer előírásainak megfelelően. A kézi sorsolás előnye az volt, hogy nem kellett mindenkit megvárnunk a következő forduló indulásához. A várakozást persze így sem úsztuk meg. A játékidő elhúzásának nagymesterei Gyárfás Enikő és Törley Márton voltak, akik közbeavatkozásunk pillanatában már közel másfél órája küzdöttek egymással. Törley 2-0–ra vezetett, amikor sajátos, mindössze egy játékra engedélyezett szabályt kényszerítettünk versenyzőinkre, elkerülendő a fenyegető 2-1–es részeredményt: a triplázást. Így Gyárfás, két lábbal taposva meg Crawfordot, megtriplázta a játékot, ám cserébe, utolsó előtti lépése előtt három egymás utáni dobást ajánlott fel ellenfelének. Gyárfás azonban így sem tudta elkerülni a győzelmet, ezért a meccs után, a fair-play jegyében, egyszerűen átengedte a győztes pontot ellenfelének.

Az EB idejére az Oregánó Pizzéria vezetése száműzött bennünket territóriumunkról, a hátsó, elszeparált részből, hogy ne zavarjuk az esetlegesen focit nézőket. Július 23-i klubnapunkon pedig –szabadság miatt– a lábunkat se tehetjük be klubhelységünkbe, így erre az alkalomra új helyszín után kell néznünk.

Az e napi forduló eredménye
hely név pont Buchholz ranglistapont
1 Gabányi Dóra 3 8 10
2 Veszeli Zsuzsa 3 6 8,5
2 Tóth Szabolcs 3 6 8,5
4 Balogi Anna 2 7 7
5 Nemes János 2 5 6
6 L. Simon György 2 4 5
7 Törley Márton 2 3 4
8 Veszeli Kata 1 7 3
9 Gyárfás Enikő 1 6 2
10 Gödri Attila 0 9 1
 
Ezen a héten, mely a Čapek Szatellit harmadik fordulója volt, L. Simon György bizonyult verhetetlennek: Tardos, Tóth, majd a negyedik fordulóban Nemes győzelmi sorozatának is véget vetve szerezte meg a végső győzelmet és ezzel a 6. helyre ugrott a nagy online tapasztalattal bíró játékos. Ennél nagyobbat csak Nemes János szökkent, aki másodikként 11 helyezést javított és a 8. helyig jött fel. Tóth Szabolcs hiányzása után újra 3 győzelmet szerzett így két játszott forduló után! a negyedik helyen áll.

Tardos és Veszeli is két vereséggel zárták a harmadik Čapek napot, de Buchholz úr döntése értelmében összesítésben Tardos átvehette a vezetést. Veszeli hátránya mindössze egyetlen pont, mögötte 5 pont elmaradással Rásonyi zárja a 40 pont felettiek listáját.

A svájci rendszer egyik hátránya, hogy a játék nem folyamatos: a következő forduló csak akkor sorsolható ki, ha már mindenki befejezte a játékot. Emiatt aztán megeshet, hogy egyetlen párra egy egész játékoshorda várakozik, nem is beszélve arról, hogy veszélybe kerül a fél éjfeles határidő, amiben az Oregánóval megegyeztünk.

Első alkalommal okozott ez a jelenség zavart: két asztalnál húzódott el a játék annyira, hogy öngyilkosság elkövetésére kellett kérnünk a játékosokat – még most is lúdbőrzik a hátam, ha erre gondolok. Ideális és szórakoztató megoldást jelentenének a sakkórák, melyek használatát amúgy is meg kellene szoknunk, tekintve, hogy a nemzetközi versenyek időmérővel felszerelt asztaloknál folynak. Ha valaki ért sakkóra-beszerzéshez, vagy sakkóragyára van, az szóljon mindenképpen és kötünk üzletet.

Nagy örömmel üdvözöljük új játékosainkat is: a két főből és egy magzatból álló Papp családot valamint a bemutatkozásával mindjárt témát teremtő Sisák Kerasziát (nem is lőnénk le a poént).

Az e napi forduló eredménye:
hely név pont Buchholz ranglistapont
1 L. Simon György 4 8 20
2 Nemes János 3 9 19
3 Tóth Szabolcs 3 8 17,5
3 Bognár Dávid 3 8 17,5
5 Rásonyi Tamás 3 6 16
6 Tardos Ádám 2 9 15
7 Farkas Ádám 2 8 14
8 Balogi Anna 2 7 12,5
8 Veszeli Kata 2 7 12,5
10 Papp Lajos 2 6 11
11 Pocsai Zsolt 2 4 10
12 Sisák Keraszia 2 3 9
13 Törley Márton 2 2 8
14 Papp Dorottya 1 8 6,5
14 Veszeli Zsuzsa 1 8 6,5
16 Lehoczki András 1 5 5
17 Hevesi Viktória 1 4 4
18 Dr. Nemes János 1 3 3
19 Gödri Attila 0 5 2
20 Várady Tamás 0 0 1
 
Nők

Noha az indulók számát tekintve a női játékosok istállónk harmadát teszik csak ki, az első három helyezett között ketten is domborítanak csupa X-kromoszómával: Veszeli Katalin előző heti; és Tuzson Rita e heti győztesünk a második forduló után az első- illetve a harmadik helyen állnak. Ahogy a múlt héten Veszeli, ezúttal Tuzson volt az, aki vereség nélkül menetelt az elsőségig. A két lánnyal csak Tardos tartja az iramot, aki 6 győzelemmel és 2 vereséggel jelenleg második. Gratula!

A siker titka: megfontoltak és gyorsak (Tuzson és Veszeli)Új generáció

Négy új játékos is felbukkant tegnap este a színen. Kiss Bálint és Szabó Péter bár a klubtörténet legfiatalabb versenyzői, játéktudásuk vonatkozásában érettségről tettek tanúbizonyságot. Kiss mindjárt az ötödik helyre pozicionálta magát, megelőzve a regnáló bajnokot, míg Szabó ugyancsak 2 győzelemmel és 2 vereséggel a mezőny első felében végzett.
A két ifjú titkozatos edzőnője, Horváth Réka az utolsó fordulóra érkezett meg, ellenfélül az úgyszintén frissen beálló Gazdag Pétert kapta, aki klubunk legkevesebb játéktapasztalattal rendelkező versenyzője. Így történhetett, hogy Horváth kétszeresen is oktatta Gazdagot, ami a kiélezett versenyhelyzetet figyelembe véve sportszerűségében és altruizmusában egyaránt példamutató magatartás.

Időjárás

Több klubtag egybehangzó megfigyelése szerint is eljött a nyár. Ennek folyományaként a játékosok földrajzilag két részre szakadtak: a pincehelységhez hű csoport mellett egy úttörő kolónia telepedett meg az Oregano előtti szabadtéri asztaloknál. Ez a csapat a klubvezetést arra ösztökéli, hogy a versenyek ezentúl szabad ég alatt, de legalábbis falak nélküli térben follyanak. Ennek, alkalmas helyszín esetén, úgy véljük, semmi akadálya.

Buchholz

A mindenkiben benne élő Buchholz egodiasztolés vonatkozásait -a klubnap végi találgatást követően- Farkas Ádám empirikus úton tisztázta. Adott játékos Buchholz pontszáma tehát úgy számolandó, hogy a játékos ellenfelei által szerzett pontok összeadásra kerülnek, majd ebből levonódik a legalacsonyabb pontszám. És kész.

Az e napi forduló eredménye:

hely név pont Buchholz ranglistapont
1 Tuzson Rita 4 8 17
2 Veszeli Kata 3 8 15,5
2 Tardos Ádám 3 8 15,5
4 Hevesi Viki 3 6 14
5 Kiss Bálint 2 9 13
6 Farkas Ádám 2 8 12
7 Rásonyi Tamás 2 7 11
8 Szabó Péter 2 6 10
9 Pocsai Zsolt 2 5 9
10 Gödri Attila 2 4 8
11 Dányi Dániel 2 2 7
12 Gabányi Dóra 1 8 6
13 Nemes János 1 7 5
14 L. Simon György 1 5 4
15 Horváth Réka 1 0 3
16 Balogi Anna 0 7 2
17 Gazdag Péter 0 0 1
matri arché

Először nyert fordulót női játékos klubunkban. Veszeli Kata neve nem csenghet idegenül azoknak, akik csak egyszer is lenéztek szerda este az Oregánóba. Kata egyike a klub leghűségesebb tagjainak, bajnoki fordulót sem hagyott ki idáig. A kitartás, de legfőképpen a tudatos tréning tegnap este meghozta gyümölcsét és a Veszeli-nővér dicsőséget dicsőségre halmozott: ezen a májusi estén Farkas, Tuzson és Tardos sem bírtak el vele, így a négy fordulóból álló versenynapon veretlenül jutott hozzá az elsőséggel járó 18 ponthoz. A klub háziasszonyának is tekinthető Veszeli-lány a Gammon.hu közösségi oldalán elsők között hozott létre profilt, így legnagyobb örömünkre adatlapján keresztül is tanulmányozhatjuk őt.

A második helyre a tornasor eleje érdemesült, a 33 pontot megosztva kapta meg Tardos Ádám és Pocsai Zsolt. Tardost a korábbi bajnokságot figyelemmel követők már jól ismerik, Pocsairól azonban keveset tudunk. A testi adottságai ellenére is szerénynek mutatkozó versenyző bár tapasztalt bábujátékos, elsősorban játék-pszichológiai felkészültségével és tétjátékokban szerzett tapasztalatával érezhetően kimagaslik a mezőnyből. Hallunk még felőle.

A Tavaszi Bajnokság utolsó fordulójában megvillanó Tóth Szabolccsal kapcsolatban már jeleztük, hogy nem tulajdonítható a véletlennek múlt heti kiugró teljesítménye. A kétkedők számára, ha voltak egyáltalán ilyenek, talán elég bizonyíték az erős mezőnyben elért három győzelem, ami azt jelenti, hogy csak Buchholz-pontokkal maradt le Tardos és Pocsai mögött.

képünk Gödri Attila elhagyott táskájának illusztrációja
fotó: Urbanczik TamásEmlítésre méltó Farkas e heti szereplése, igaz, nem megszokott kontextusban: a Tavaszi Bajnokság győztese egyetlen meccset tudott nyerni a négyből, azt is a teljesen kezdő Zubán Rafi ellen. Gyenge eredményének nyitját a forduló megkezdése előtt hangoztatott versenyszisztéma-értelmezése adhatja meg: „A kieséses versennyel szemben a svájci rendszer előnye, hogy nincs az ember vállán teher: ha nyer-ha veszít, továbbjut a következő fordulóba.” Reméljük, hogy a sikertől talán kissé megrészegült Farkas mielőbb visszanyeri kompetitív hozzáállását.

ex machina

A játékosok mellett egy sorsoló-program is főszereplőjévé vált az esti tornának. Az előre beharangozott Monrad-rendszer gyakorlatba való átültetéséhez nélkülözhetetlen szoftver kiválóan együttműködve felhasználóival, hibátlanul végezte munkáját. A bámulatos sebességgel sorsoló ChessPairing (CP) számára az sem okozott zavart, hogy későbbi fordulókba belépő játékosokat és a versenyt elhagyókat is kezelje. Szófogadó természete ellenére CP egy dologban kötötte az ebet a karóhoz: a késve érkező játékosokat, akik csak a második vagy harmadik fordulóra iratkoztak fel, következetesen erőnyerőnek adta olyankor, amikor páratlan számú induló volt a fordulóban. Ezzel a manőverrel CP jogosulatlan gazdasági előnyhöz juttatta a késve befutó versenyzőket, amennyiben pontot ajándékozott nekik, de játékcentrikus klubunk alapvető értékeivel mégis így cselekedett összhangban. Félórás kiállítás – 1 pontért cserébe. Magunk sem találhattunk volna  szebb megoldást.

CP ezen sajátosságának egyetlen vonzata van, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül: az utolsó fordulóba már nem kapcsolódhat be új játékos abban az esetben, ha ezzel a mezőny páratlan számúvá válik. Persze ennyire későn csak nagyobb futballeseményeket követően indul el a klubba bárki is. Ha ugyan elindul. Ugyebár?

Az e napi forduló végeredménye:

hely név pont Buchholz ranglistapont
1 Veszeli Kata 4 8 18
2 Pocsai Zsolt 3 8 16,5
2 Tardos Ádám 3 8 16,5
4 Tóth Szabolcs 3 6 15
5 Rásonyi Tamás 2 9 14
6 Veszeli Zsuzsa 2 8 12,5
6 Tuzson Rita 2 8 12,5
8 Gödri Attila 2 6 10,5
8 Lehoczki András 2 6 10,5
10 Bognár Dávid 2 4 9
11 Balogi Anna 1 8 8
12 L.Simon György 1 7 7
13 Gabányi Dóra 1 6 5,5
13 Farkas Ádám 1 6 5,5
15 Várady Tamás 1 0 3
15 Nemes János 1 0 3
15 Gyárfás Enikõ 1 0 3
18 Zubán Rafi 0 2 1
az utolsó forduló

A Tavaszi Bajnokság utolsó fordulója nem hozott kiélezett csatát. Tardos mindjárt az első meccsét elveszítette, így búcsút mondhatott a vágyott trófea megszerzésének Második helyét a vigaszfutam megnyerésével sikerült bebiztosítania. A főfutamban is elmaradt a többnyire közönség előtt játszódó döntő: a Tardoson, Gyárfáson és Rásonyin kereszülgyalogló Tóth  Szabolcs a döntőben ellenfél nélkül maradt, mivel a múltheti győztes Bognárt titokzatos ügyletei az éjszakába szólították. A korábbi fordulókban kevés sikernek örvendő Tóth váratlan győzelmét a GNU-val megkezdett gyakorlásnak tulajdonította.
Ha lenne fair-play díjunk, azt a héten bizonyára Veszeli Kata kapná. Szervezési figyelmetlenségből kifolyólag Kata mögött bezárult a vigaszfutam: mire az első fordulóban elveszítette meccsét L. Simon ellen,  Kenéz és Balogi már lejátszották a negyeddöntőt – átugorva az ellene vívandó meccset. Veszeli a verseny gördülékenysége és az idő szűke miatt lemondott a partiról, mintegy hősi halált halt, amihez megilletődve és némán tisztelgünk.

Berci

És tiszelgünk Farkas Ádám előtt is, aki kiérdemelten, rajt-cél győzelmet aratva jutott hozzá a Tavaszi Bajnokság győztesének járó trófeához. A puritán módon és sebtiben kivitelezett díjátadáson az első magyar backgammon-bajnok igen sportszerűen edzőtársának, Tardosnak köszönte meg győzelmét. Farkast később több szemtanú is látta felbukkanni a város különböző italméréseiben. A beszámolók szerint bajnokunk cseppet sem kerülve a feltűnést többször is a magasba emelte kupáját. Sokaknak jutott fülébe ezen az éjszakán, hogy létezik egy játék, amit backgammonnak hívnak. Gratulálunk Ádám és misszionáriusi tevékenységedet a backgammon-társadalom nevében külön köszönjük.A Tavaszi Bajnokság részletes eredményei a verseny saját lapján találhatók. Köszönjük a részvételt minden indulónak és gratulálunk a helyezetteknek - leszámítva természetesen Stenczer Ákost, aki minden esetben a Bajnokok Ligáját választotta a backgammon helyett. Mentségére szóljon, hogy sípszó után többnyire meglátogatott bennünket.

hova tova koma?

A Tavaszi Bajnokságnak vége, de nem maradunk verseny nélkül. Hét fordulóból álló, svájci szisztémában lebonyolított versenyt hirdetünk meg -  a Čapek Szatellitet. A győztest befizetjük Pardubicéba, vagy ha itthon akar maradni, a belépő helyett kaphat olvasnivalót is. Čapeket, nem totojázunk, már a következő szerdán elindítjuk. A svájci rendszernek köszönhetően nem lesz kiesés, így a négy fordulót mindenki végigjátszhatja. Ha számításaink igazak, 23:30-ig simán végezni is tudunk. A verseny részleteiről bővebben itt.

Az e napi bajnoki forduló eredménye
helyezés név pontszám
főfutam
1 Tóth Szabolcs 12
2 Bognár Dávid 10
3 Tuzson Rita 8
4 Rásonyi Tamás 6
5-8 Várady Tamás 4
L. Simon György 4
Gyárfás Enikő 4
Horvát Gergely 4
9-11 Dányi Dani 2
Jakab Sándor 2
Pocsai Zsolt 2
vigaszfutam
1 Tardos Ádám 6
2 Kenéz Attila 5
3 Farkas Ádám 4
4 Gallai Bálint 3
5-8 Gödri Attila 2
Balogi Anna 2
Nemes János 2
Gabányi Dóra 2
9-10 Veszeli Zsuzsa 1
Veszeli Kata 1
 Az e napon szerzett ranglistapontok
név pontszám
Tóth Szabolcs 12
Bognár Dávid 10
Tuzson Rita 8
Rásonyi Tamás 6
Tardos Ádám 6
Kenéz Attila 5
Várady Tamás 4
L. Simon György 4
Gyárfás Enikő 4
Horvát Gergely 4
Farkas Ádám 4
Gallai Bálint 3
Dányi Dani 2
Jakab Sándor 2
Pocsai Zsolt 2
Gödri Attila 2
Balogi Anna 2
Nemes János 2
Gabányi Dóra 2
Veszeli Zsuzsa 1
Veszeli Kata 1
Tardos Ádám beszámolója.

Szűk, 15 fős, de erős mezőny gyűlt össze a Bakfark Bálint utcában a tavaszi bajnokság utolsó előtti fordulójában. Igaz ez még akkor is, ha a bajnokságot toronymagasan vezető Farkas, és a forduló előtt még második helyen álló Rásonyi, illetve a negyedik Tuzson különféle okokra hivatkozva nem jelentek meg a versenynapon. (Talán már a nyári nemzetközi porondon zajló megmérettetésekre készültek, legalábbis informátoraink Farkast egy balatoni edzőtáborban vélték felfedezni, míg a Rásonyi-Tuzson páros a dopping és a backgammon kapcsolatát igyekeztek minél behatóbban feltérképezni.)

A hiányzók ismeretében a kilencedik fordulótól két fontos kérdésre vártunk választ: lesz-e új győztese a versenysorozatnak, illetve, hogy Tardos közvetlen riválisainak távollétét kihasználva képes-e hozni a fordulót, ezáltal teljesen nyílttá tenni a bajnokság végkimenetelét.

Végül is Bognár Dávid kiegyensúlyozott játéka mindkét kérdésre megadta a választ: könnyedén jutott a döntőbe, ahol két sima játékban elintézte a súlyos teher alatt kissé görcsössé váló, és emiatt talán túl sokat kockáztató Tardost.

A harmadik helyezett Gödri Attila teljesítménye leginkább a Tóth Szabolcs elleni maratoni negyeddöntője miatt marad emlékezetes, a közel 40 perces mérkőzést végül Attila nyerte 3:2-re. Később az elődöntőt Tardos ellen ugyan elvesztette, de a harmadik helyért villámpartiban verte a fiatalabb Veszeli lányt.

A vigaszágon is izgalmas, színvonalas csatákat láthattunk, Gabányi Dóri ellenállhatatlan játékának ellenszerét azonban senki sem találta az alsó ágon.

A játéknap eredményeképpen Farkas előnye a záró forduló előtt 6 pontra apadt, így egy korai kiseséssel akár még az utolsó pillanatban is elúszhat a sokáig biztosnak hitt rajt-cél győzelem. Rásonyi távollétének köszönhetően búcsút inthet aranyos álmainak.

A Bakfark utcai létesítmény vezetői komolyan gondolják, hogy csak fél tizenkettőig biztosítanak klubunk számára játéklehetőséget. Sajnos a versenyt nem sikerült időben elkezdeni, így a lebonyolítás csak nagyon feszített tempó mellett volt lehetséges. Kérjük a versenyzőket, hogy a jövő héten mindenképpen időben, negyed nyolckor jelenjenek meg, hiszen a forduló után még az ünnepélyes eredményhirdetésnek is időt kell biztosítanunk.
 
Az e napi bajnoki forduló eredménye:
helyezés név pontszám
főfutam
1. Bognár Dávid 10
2. Tardos Ádám 8
3. Gödri Attila 6
4. Veszeli Zsuzsa 4
5-7. L. Simon György 2
Tóth Szabolcs 2
Jakab Sándor 2
vigaszfutam
1. Gabányi Dóra 5
2. Balogi Anna 4
3. Veszeli Kata 3
4. - 2
9. Kenéz Attila 1
Várady Tamás 1
Dányi Dani 1
Gyárfás Enikő 1
Andrea Condoleo 1
Az e napon szerzett ranglistapontok:
név pontszám
Bognár Dávid 10
Tardos Ádám 8
Gödri Attila 6
Gabányi Dóra 5
Veszeli Zsuzsa 4
Balogi Anna 4
Veszeli Kata 3
L. Simon György 2
Tóth Szabolcs 2
Jakab Sándor 2
Kenéz Attila 1
Várady Tamás 1
Dányi Dani 1
Gyárfás Enikő 1
Andrea Condoleo 1
április vége

A heti rendes fordulón, a szokásosnál kevesebb indulóból, Rásonyi Tamás került ki győztesen, a döntőt az ötödik fordulóban csatlakozott Gödri Attilával vívta, aki határozott és taktikus játékával a következő bajnokság meghatározó játékosa lehet. Egyéni sikerek terén kiemelnénk Veszeli Katát, aki Bognár és Tardos vigaszfutamra küldésével a negyedik helyig jutott, valamint Dr. Nemes Jánost, aki a vigaszfutamon Gabányi Dórát búcsúztatta úgy, hogy gyakorlatilag aznap tanult meg játszani. Gratula.

rövid klubtörténet I.

A történelmi jelentőségű első bajnokság végéhez közeledve szentimentális érzelmek lettek úrrá rajtunk és kanonizáltuk az elmúlt hónapok mérföldköveit. Az eddigi klubnaplók már többször utaltak bizonyos ősi játékosmagvakra Farkas, Tardos, Tuzson és Rásonyi személyében. Az ’ősi’ kifejezés az idők és a téli köd homályába vesző 2007-es év decemberére vonatkozik, amikor egy szerda este a négy lelkes fiatal összegyűlt a Katapult kávéházban és kísérleti jelleggel körmérkőzést vívtak egymással. Az események két szálon futottak: a kísérletezők állandó rádiókapcsolat tartottak fenn Várady Tamás klubalapítóval, akivel kölcsönösen tájékoztatták egymást az eseményekről - Várady ugyanis ezen az éjszakán alapozta meg az egylet virtuális infrastruktúráját. A klub első korszaka mindössze néhány hétig tartott: rövidesen szivárogni kezdett a Babi-kolónia. A GammonHu második korszakáról, melyet belterjes körökben csak a klub Babi-korszakának nevezünk, a következő alkalommal olvashattok.

Tuzson Rita portréja

Kommandónk az e heti anyagban a játékosmag női tagja után nyomozott.

 

A pókerkarrierjét backgammonos pályafutásra felcserélő szemészpalántát mindenek előtt arról faggattuk, miért váltott sportágat. "Először is tisztázzuk, hogy pókerkarrieremet nem adtam fel, a későbbiekben, ha időm engedi, szeretnék foglalkozni a pókerrel is. Tény, hogy a backgammon közelebb áll a szívemhez, a játék akciódúsabb, a backgammon gondolkodásmódja másfajta logikát igényel, sokkal kézzelfoghatóbbat, vizuálisabbat – próbálta szavakba önteni benyomásait Tuzson a két játék közti különbségről.
Tuzson Rita szenvedélyes sportoló, fűti a játékkedv és a győzni akarás. Érdeklődése a kaszinójátékoktól a fizikai sportokig igen széles palettán mozog, alkalmanként még focimeccsre is kijár. Négy évesen került először síléc a talpára, hét esztendős korában pedig már teniszütő volt a kezében. Később, leigazolt kézilabdajátékosként, a 98-as győri Balázs Béla Kupa selejtezőjében a szekszárdi UKSE bal szélsőjeként egy az egyben fogta Görbicz Anitát. Jelenleg a sztepp-erobiknak hódol.
Kedvenc dobása a 6-1.


A végére hagytuk a szomorú hírt: klubhelységünk vezetője arra kért bennünket, hogy az általában éjjel egy és kettő óráig tartó klubnap ezentúl éjfél előtt érjen véget. Tapasztalataink alapján a versenyek lebonyolítása 4-5 órát vesz igénybe, de kis odafigyeléssel 4 órába is beleférünk. Mindezen okok miatt kénytelenek voltunk úgy határozni, hogy a versenykezdés időpontja ezentúl negyed nyolcra módosul, vagyis a sorsolást hét órakor megkezdjük. Reméljük mindenki talál megoldást és idejében megérkezik. Köszönjük a megértést. Egyéni kudarcok terén megemlítenénk Gyárfás Enikőt, akitől ezen alkalommal két pontot levonunk és bocsánatot kérünk tőle. Ez a két pont az első fordulóban elért harmadik helyezéséért járna neki, de sajnos akkoriban még nem tartottunk bronzmeccset. Visszamenőleg pedig nem módosítunk törvényt, határozott az szigorú klubvezetés, de ebben a kérdésben jogászként dolgozó versenytársunk is biztosan egyetértene. Sajnáljuk. (A pontszámokat visszamenőleg nem módosítottuk.)

Az e napi bajnoki forduló eredménye:
helyezés név pontszám
főfutam
1. Rásonyi Tamás 10
2. Gödri Attila 8
3. L. Simon György 6
4. Veszeli Katalin 4
5. Várady Tamás 2
vigaszfutam
1. Farkas Ádám 5
2. Tardos Ádám 4
3. Veszeli Zsuzsa 3
4. Dr. Nemes János 2
5-7. Nemes János 1
Gabányi Dóra 1
Bognár Dávid 1
Az e napon szerzett ranglistapontok:
név pontszám
Rásonyi Tamás 10
Gödri Attila 8
L. Simon György 6
Farkas Ádám 5
Veszeli Katalin 4
Tardos Ádám 4
Veszeli Zsuzsa 3
Várady Tamás 2
Dr. Nemes János 2
Nemes János 1
Gabányi Dóra 1
Bognár Dávid 1
döntő    
 
A halálcsoportból jutott döntőbe Tardos Ádám: az elmélyült elemző Bognár után az alapvetően pénzjátékos L. Simont kellett legyőznie a továbbjutáshoz. Megpróbáltatásainak azonban ezután sem szakadt vége, az elődöntőben Kolozs Attila várta. Kolozs ma először vett részt a Tavaszi Bajnokságon, de már első bábuérintésével világossá tette, hogy nem ma kezdte a játékot, ahogy Tardos fogalmazott, „újabb 1800-as rating fölötti játékossal gyarapodott társaságunk”. Ádámot azonban ma nem lehetett megállítani. A döntőben a régi fényében tündöklő Tuzson Ritával került szembe, akinek másodszor adódott lehetősége bajnoki forduló megnyerésére. A meccs lényegében a második parti végjátékában dőlt el, ahol a következő szituáció adódott.

 
5 pontos meccs  
fehér: Tardos Ádám (2) - pips: 125  
kék: Tuzson Rita (0) - pips: 50  

Rita némi töprengés után elfogadta a duplázást, a játék innentől komplikációk nélkül zajlott: Ádámnak sikerült kizárnia Ritát és simán kipakolnia, így megnyerte a partit (4-0). A következő játékban Rita hibázott: kivárásos játéktervét feladva mezőpont-hátrányból versenyezni kezdett, így Ádám hozta a Crawford-játékot is. A meccs után élénk eszmecsere alakult ki a duplázás elfogadásának helyességéről.
GNU rábólintott Rita döntésére, akinek esélyeit a győzelemre (30%) talán könnyű alulbecsülni: súlyos hiba lett volna nem elfogadnia a kontrát. A szigorú program ugyanakkor feddőleg emelte fel mutatóujját - a duplázás matematikailag nem volt helyénvaló. A dobásteszt eredményéből azonban látni, hogy Ádám két játékának átlagos jövedelme nem tér el lényegesen, a pozíció ezzel szemben nem magától értetődő, az ellenfelet nehéz döntés elé állítja. Szép játék volt mindkettőjüktől.  
 
 
 
Position ID: 7gwAANm2GQDEAA Match ID: MIGtACAAAAAA  
XGID=-bCCaB-----------b-bbbbb-A:0:0:-1:00:0:2:0:5:10
 
botlás  
 
Hír értékűnek tekinthető Farkas Ádám kettős veresége is, a jeget hivatásos úttörőnk, Gabányi Dóra törte meg. Egyes pletykák szerint a vereség előre eltervezett volt: a kockázatkereső magatartásáról híres játékos szándékosan tette nyitottabbá a bajnokságot, igaz, nem sokkal. Három fordulóval a vége előtt már csak három játékosnak van elméleti esélye az első GammonHu trófea megszerzésére. Farkas, amennyiben további 23 pontot szerez, a többiek eredményétől függetlenül is bebiztosította elsőségét.  
Sajnálatos szervezési hiba folytán Gödri és Kolozs nem játszották le meccsüket a harmadik helyért. A verseny szervezője ezúton kér elnézést, hogy a backgammonban nem megszokott bronzmeccs létezéséről nem tájékoztatta az új játékosokat, egyúttal bíztatja őket, hogy akár a következő klubnap során, akár saját szervezésben, pótolják a mérkőzést. Amennyiben a meccs elmarad, 7-7 pontot kapnak a játékosok (8-6 helyett) ahogyan az az alábbiakban látható.
 
nemzetközi
 
2000 és 2003 között Michael Meyburg backgammon világbajnok négy alkalommal szervezett magas pénzdíjazású versenyt Prágában. Négy év szünet után 2008 júliusában újra lesz Cseh Open, jóllehet az idei torna csak nevében folytatása Meyburg versenyének. A helyszín ezúttal Pardubice lesz, a verseny az 1990 óta évenként megtartott Cseh Nemzetközi Játékfesztivál keretein belül kerül megrendezésre.  
 
Az 5. Cseh Backgammon Open július 11 és 12 között zajlik, a nevezés díja 8,5 €, melyből a június 15 előtt regisztráló játékosok kedvezményt kapnak. A szervezők kérésre a szállásfoglalást is intézik. Részletek a torna honlapján elérhetők, ugyanitt online jelentkezési lehetőség. A fesztivál fő játékai a sakk és a bridzs lesznek.
 
zsúr  
 
Veszeli Zsuzsi születésnapja után újabb két játékost ért utol játék közben saját évfordulója. Balogi Annát és Rásonyi Tamást egy-egy backammon tortával lepték meg hálótársaik – személy szerint és ebben a sorrendben: Nemes János és Tuzson Rita. A képen a Rita által nyújtott darab látható, mely olyannyira élethűnek bizonyult, hogy később tévedésből néhányan valódi táblába haraptak. Sajnos a Future Museum remekének megörökítését a technika ördöge szabotálta, így a tortával kapcsolatban csak a nemesjano.hu beszámolójára hagyatkozhatunk: túrótorta, amely kissé emlékeztetett egy backgammon-tortára.
 
Köszönjük az Oregano Pizzeriának a tortafalás kedvező körülményeinek megteremtését.

Az e napi bajnoki forduló eredménye:
helyezés név pontszám
főfutam
1. Tardos Ádám 12
2. Tuzson Rita 10
3. Gödri Attila Kolozs Attila 7
4. 7
5-8 Gabányi Dóra 4
Jakab Sándor 4
L. Simon György 4
Kenéz Attila 4
9-10. Nemes János 2
Veszeli Katalin 2
vigaszfutam
1. Rásonyi Tamás 6
2. Dányi Dániel 5
3. Veszeli Zsuzsa 4
4. Várady Tamás 3
5-8. Farkas Ádám 2
Gyárfás Enikő 2
Bognár Dávid 2
Tóth Szabolcs 2
9. Balogi Anna 1
Az e napon szerzett ranglistapontok:
név pontszám
Tardos Ádám 12
Tuzson Rita 10
Gödri Attila 7
Kolozs Attila 7
Rásonyi Tamás 6
Dányi Dániel 5
Gabányi Dóra 4
Jakab Sándor 4
L. Simon György 4
Kenéz Attila 4
Veszeli Zsuzsa 4
Várady Tamás 3
Nemes János 2
Veszeli Katalin 2
Farkas Ádám 2
Gyárfás Enikő 2
Bognár Dávid 2
Tóth Szabolcs 2
Balogi Anna 1
Új győztest avatott a klub: a heti fordulót Tardos "Tardieu" Ádám nyerte meg, ellenfele a döntőben ki más is lehetett volna, mint Farkas "Berci" Ádám. A tréfás hangvételű mérkőzés a látszat ellenére valódi presztizs-küzdelem volt: a két játékos (klubon kívüli) 100 pontos maratonja a vége felé közeledik, ilyen körülmények között minden tétmeccsen szerzett győzelemnek kiemelt jelentősége van pszichológiailag. Enyhe lefolyású backgammon-túladagolást követően a bajnokságba visszatérő Gyárfás Enikő mindjárt a harmadik helyig jutott, maga mögé utasítva klubunk zenészét, Nemes Jánost. A vigaszfutam képzeletbeli dobogójára ezúttal csupa női versenyző állhatott fel: a döntőből Balogi Annát legyőzve Tuzson Rita került ki győztesen, míg a harmadik helyen Veszeli Zsuzsa végzett. Szép volt, lányok. Hétről hétre találkozunk Rásonyi Tamással anélkül, hogy valójában tudnánk ki is ez a mosolygós szemű fiatalember. Lapunk megbízásából a Farkas-Tardos szerzőpáros írt rövid portrét az első magyar backgammon klub szervezőjéről.

Rásonyi Tamás backgammon klub szervező, alapító Mesebeli történet: az egykori filozófus-hallgató, idén végzős, 28 éves orvosi egyetemista néhány év hobbiszerű backgammonozás után az első magyar backgammon klub élén találja magát. „Pár hónappal ezelőtt régi gyerekkori barátommal, Várady Tamással elhatároztuk, hogy létrehozunk egy színvonalas magyar nyelvű backgammon oldalt" – vall tömören a kezdetekről. Az oldallal együtt megteremtődik az egyesület létrehozásának gondolata is. Kis füstös kocsmák baráti összejövetelei után ma már rendszeresen 20-30 felkészült versenyző küzd az első magyar backgammon bajnokság trófeájáért. A játékszenvedély persze korántsem a semmiből született: a pszichiáter papa jó nevű bridzsjátékos, a ’96-os bridzsválogatott egykori kapitánya. A backgammon-klub szervezése mellett a fiú maga is aktívan versenyez, a jelenleg folyó bajnokság második helyén áll. „A magyar mezőny színvonalát jellemzi, hogy a 6. forduló előtti felkészülési meccsen 29-1-re vertem a világ egyik legerősebb számítógépes backgammon szoftverét, a GNU-t, ám ma így is csak a 16 közé jutottam” – konstatálja a számára hamar véget ért játéknapot követően, hamiskás mosollyal a szája szegletében, hogy még van hova fejlődni. „A cél egy ütőképes magyar csapat összeállítása, amely a világ legjobbjaival is felveszi a versenyt. Nyugdíjas éveimet Monte Carlóban, backgammon asztalok mellett képzelem el” – vázolja a távlati terveket. Ha éppen nem backgammonozik, a világot járja. Brazíliától Indonéziáig a világ számtalan pontjára eljutott már. A jelenleg még nőtlen játékost a szintén aktív versenyző backgammonos barátnő várja haza az otthonos belvárosi albérletbe.
Az e napi bajnoki forduló eredménye:
helyezés név pontszám
főfutam
1. Tardos Ádám 12
2. Farkas Ádám 10
3. Gyárfás Enikő 8
4. Nemes János 6
5-8 Veszeli Katalin 4
Andrea Condoleo 4
Gabányi Dóra 4
Bognár Dávid 4
9-10. Jakab Sándor 2
Rásonyi Tamás 2
vigaszfutam
1. Tuzson Rita 6
2. Balogi Anna 5
3. Veszeli Zsuzsa 4
4. Frenkel Péter 3
5-8. Havas Viktor 2
Stenczer Péter 2
Tóth Szabolcs 2
Stenczer Ákos 2
9. Kaskin Mustafa 1
Az e napon szerzett ranglistapontok:
név pontszám
Tardos Ádám 12
Farkas Ádám 10
Gyárfás Enikő 8
Nemes János 6
Tuzson Rita 6
Balogi Anna 5
Veszeli Katalin 4
Andrea Condoleo 4
Gabányi Dóra 4
Bognár Dávid 4
Veszeli Zsuzsa 4
Frenkel Péter 3
Jakab Sándor 2
Rásonyi Tamás 2
Havas Viktor 2
Stenczer Péter 2
Tóth Szabolcs 2
Stenczer Ákos 2
Kaskin Mustafa 1
A második áprilisi fordulón tizennégyen indultunk és mindannyiunk örömére újabb két fő csatlakozott a bajnoki pontgyűjtésbe. Bár az elődöntőben Bognár Dávid megizzasztotta a listavezető Farkas Ádámot, a döntők sorában harmadszor is Farkas-Rásonyi viadal alakult ki. Az 5 pontig tartó küzdelem az utolsó bábu levételéig nyitott maradt, a szerencse ezúttal Rásonyinak kedvezett. A bajnoki ranglistát természetesen még így is testhosszal vezeti Farkas. A vigaszfutam döntőjében Gabányi Dóra és Jakab Sándor mérkőztek meg. A meccs végén klubunk üdvöskéje örülhetett, ami egyúttal a bajnokság első női győzelmét is jelentette. Így, bár nem volt célunk, politikailag is korrektté váltunk. Az új rendszerben a bajnoki fordulóból csak a második kör után lehet kiesni, a verseny így kissé elhúzódik. Megfigyeltük továbbá, hogy szervezési hanyagság okán, a fordulók kezdési ideje hétről-hétre egyre későbbi időpontra tolódott. A jövő héttől ezért klubfegyelmet tanúsítunk és valóban a meghirdetett időpontban, 20 órakor kezdjük el a játékot, ami így is biztosan eltart majd éjfélig. A sorsolást ezek szerint 19:45-kor ténylegesen megkezdjük. Alternatív megoldásként felmerült, hogy a klubot 18 órakor nyitnánk és a versenyt is egy órával korábban, 19 órakor kezdenénk.

A bulvárkommandó kis színes hírei

Figyelemre méltó Dányi Daninak, a klub költőjének és műfordítójának a teljesítménye, aki mindössze néhány hete ismerkedett meg a játékkal, de a vigaszfutamokon máris két bronzérmet szerzett. Gabányi Dóra történelmi jelentőségű győzelme mellé a GammonHu hűségdíját is kiérdemelte azzal, hogy a klubnapra szóló színházjegyét miszlikbe aprította és versenyre jelentkezett. Jövő héten könyveit égeti el. A nem létező GammonHu Egyesületünk köszönetet mondott hús-vér könyvelőjének, Veszeli Katinak, aki szakmai rátermettségét is bizonyítva felfedezte a múlt heti ranglistába becsúszott hibát. A jogtalan pontokat már el is vontuk az érintettektől.

Egészség rovat

Tardos Ádám, klubunk meghatározó tagja, a Tavaszi Bajnokság elindulása óta nem ért el átütő eredményt, amit magunk csak a balszerencse megnyilvánulásaként tudtunk értelmezni. Nem így Tardos, aki megoldást keresve –valószínűsíthetően egy Isten Húsa elnevezésű, az aztékok által vallási szertartásokon használt gomba segítségével– rákapcsolódott Francois Tardieu háromszoros backgammon Európa-bajnok idegrendszerére. Tardos igencsak meglepődött, amikor druszája  agyában mindössze egy mikrochipet talált, amin a GNU futott. Aki látta őt április 9-én játszani illetve meccset kommentálni, annak nem lehetett kétséges, hogy Tardos valamilyen módon állandó összeköttetésbe került a chippel. Kommentárjai hitelességét később számítógépes szimuláció igazolta. A valóság lesújtó: a Tardos által kielemzett döntő meccs alapján a két játékos egyikének FIBS-ratingje sem érte el az 1700-at. Ádám azóta, köszöni, már jobban van.

Az e napi bajnoki forduló eredménye:
helyezés név pontszám
főfutam
1 Rásonyi Tamás 10
2 Farkas Ádám 8
3 Tardos Ádám 6
4 Bognár Dávid 4
5-7 Tóth Szabolcs 2
Gödri Attila 2
Veszeli Kati 2
vigaszfutam
1 Gabányi Dóra 5
2 Jakab Sándor 4
3 Dányi Dániel 3
4 Várady Tamás 2
5-7 Frenkel Péter 1
Veszeli Zsuzsa 1
Kenéz Attila 1
Az e napon szerzett ranglistapontok:
név pontszám
Rásonyi Tamás 10
Farkas Ádám 8
Tardos Ádám 6
Gabányi Dóra 5
Bognár Dávid 4
Jakab Sándor 4
Dányi Dániel 3
Tóth Szabolcs 2
Gödri Attila 2
Veszeli Kata 2
Várady Tamás 2
Frenkel Péter 1
Veszeli Zsuzsa 1
Kenéz Attila 1
A negyedik bajnoki fordulón tizenhatan indultunk, a verseny éjfélkor fejeződött be. Így történhetett meg az, hogy Veszeli Zsuzsa – papírjai szerint – éppen abban a pillanatban töltötte be huszonkettedik életévét, amikor Farkas Ádám, papírforma szerint, megnyerte harmadik bajnoki versenyét. Mindkettőjüknek csak gratulálni tudunk. Paparazzinknak kirándulás közben sikerült lencsevégre kapnia a gyermekkora óta szenvedélyes backgammon-játékosként ismert kisebbik Veszeli-lányt. A svájci rendszert ugyan nem honosítottuk meg a Széna téren, azért megújítottuk a lebonyolítási rendszert: bevezettük a vigaszfutamot. Azok, akik az első fordulóban kiesnek, vigaszfutamra kerülnek, ahol a főfutamhoz hasonlóan egyenes kieséses rendszerben folyik a játék. A résztvevők a vigaszfutamon is bajnoki pontokat szereznek.Ezzel a szisztémával minden indulónak biztosított két meccs lejátszása. Kattintás után a részletes lebonyolítási szabályok is olvashatók.

Az e napi bajnoki forduló eredménye:
helyezés név pontszám
                         Főfutam
1. Farkas Ádám 10
2. Rásonyi Tamás 8
3. Jakab Sándor 6
4. Veszeli Zsuzsa 4
5-8. Lehoczki András 2
Balogi Anna 2
Veszeli Katalin 2
Kenéz Attila 2
                      Vigaszfutam
 1. Tardos Ádám 5
 2. Gabányi Dóra 4
 3. Dányi Dániel 3
 4. Törley Márton 2
 5-8. Kerekes Judit 1
Tuzson Rita 1
Gyárfás Enikő 1
Tóth Szabolcs 1
Az e napon szerzett ranglistapontok:
név pontszám
Farkas Ádám 10
Rásonyi Tamás 8
Jakab Sándor 6
Tardos Ádám 5
Veszeli  Zsuzsa 4
Gabányi Dóra 4
Dányi Dániel 3
Törley Márton 2
Lehoczki András 2
Balogi Anna 2
Veszeli Katalin 2
Kenéz Attila 2
Kerekes Judit 1
Tuzson Rita 1
Gyárfás Enikő 1
Tóth Szabolcs 1
Bár ezúttal csak 16-an indultunk a bajnoki futamon, két új taggal gyarapodtunk. Részben ennek is köszönhető, hogy csillaghullás volt a harmadik fordulóban: a kiemeltek közül Tuzson Rita és Rásonyi Tamás az első-, Tardos Ádám a második körben kényszerültek búcsúzni. Farkas Ádámmal szemben azonban ezen a héten is tehetetlennek bizonyult a mezőny és mit sem csorbít győzelmének értékén, hogy Várady Tamás, aki ellenfele volt a döntőben, logisztikai okokból feladni kényszerült a meccset. Várady egyébként sajátos rekordot is tart: bár fordulót sosem nyert, a bajnokság során egyetlenként még nem veszített meccset. Mi persze tudjuk, hogy ez csak idő kérdése, ahogy Farkas Ádám botlására is csak várni kell. Farkas előnye amúgy tekintélyes: a következő fordulóban még biztosan ő áll majd az élen. A Gammon.hu bulvárkommandója utánajárt, ki is ő valójában.

Farkas Ádám a klub legősibb tagjai közé tartozik, mára annak egyik alappillérévé vált. Rövid backgammon-pályafutása ellenére  jelentős elméleti felkészültséggel bír, amit a tornán nyújtott teljesítménye is bizonyít. A barátságos és jó humorú fiatalember nélkül a jelenkori magyar backgammon-élet nem az lenne, ami. A civilben statisztikusként dolgozó játékos kérdésünkre elmondta, sikerének titka a kellő időben kigurított dupla hatos. Jelenleg facér, gyermeke nincs. beceneve: duella, Berci kedvenc étele: bélszín és köménymagleves horoszkópja szerint: rák kedvenc dobáskombinációja: 4-4 (a 6-3-at utálja) mióta játszik: 1 éve szenvedélyei: dohányzás, borkóstolás, bicikli, Nemzeti Sport érdekesség: Farkas után „berci-dobásnak” nevezzük a nyitójáték során dobott 3-1 kombinációt akkor, amikor csak azért nem tudjuk lefedni az 5-ös mezőnket, mert le kell jönnünk a sorompóról.
A következő fordulóban kipróbáljuk a svájci rendszer szerinti lebonyolítást. A svájci rendszer nem kieséses verseny, inkább a körversenyek rokona, de mégsem az. A győztesek minden körben 1 pontot szereznek, a legtöbb pontot összegyűjtő játékos győz. A rendszer lényege, hogy a párosítás minden egyes fordulóban sorsolással dől el, de minden fordulóban az azonos pontszámú játékosokat sorsolják össze. Az egyenes kieséses versennyel szemben a svájci szisztémának több előnye is van: nincs kiesés, tehát mindenki végig játszhat a verseny során; azonos szintű játékosok nagyobb valószínűséggel fognak egymás ellen játszani; a verseny végére sorrend alakul ki. A körversennyel szemben a svájci lebonyolítás csak annyi fordulót igényel, ahány forduló egy egyenes kieséses versenyen lenne szükséges. Hátránya, hogy lebonyolítása a szervezők számára megterhelő, és hogy a hátul végző játékosok a bajnoki forduló ideje alatt nem játszhatnak klubversenyeket ranglistapontokért.

Az e napi bajnoki forduló eredménye:
helyezés név pontszám
1 Farkas Ádám 12
2 Várady Tamás 10
3 L. Simon György 8
4 Gyárfás Enikő 6
5-8 Nemes János 4
Tardos Ádám 4
Balogi Anna 4
Veszeli Zsuzsa 4
9-16 Stenczer Ákos 2
Jakab Sándor 2
Veszeli Katalin 2
Glück Gábor 2
Tuzson Rita 2
Tóth Szabolcs 2
Kenéz Attila 2
Rásonyi Tamás 2
Az e napon szerzett ranglistapontok:
név pontszám
Farkas Ádám 12
Várady Tamás 10
Veszeli Zsuzsa 10
Nemes János 9
L. Simon György 8
Tardos Ádám 7
Veszeli Katalin 7
Rásonyi Tamás 7
Gyárfás Enikő 6
Jakab Sándor 6
Balogi Anna 5
Stenczer Ákos 5
Kenéz Attila 5
Tóth Szabolcs 4
Glück Gábor 3
Tuzson Rita 3
Jó sokan voltunk, ennyi élő backgammonost még nem láttam egy szobában. Három görög vendégünk is volt, akik ugyan az anyatejjel szívták magukba a tavli tudományát, az erős mezőnyben azonban mind  elvéreztek a negyeddöntőkig. Őket természetesen klubunk nemzetközi kapcsolataiért felelős főtitkára, Balogi Anna hozta köreinkbe.Ma is a döntőbe jutott Farkas Ádám, s bár ezúttal nem győzött, kiegyensúlyozott teljesítményével a bajnokságot továbbra is vezeti. Hibrid lebonyolítású klubversenyek is voltak és kezdők is felbukkantak. Felmerült, hogy két osztályban legyen a bajnokság. Szóba jött egy nagyobb verseny rendezése is, valamelyik távoli vasárnapon, hosszabb meccsekkel, serleggel és vigaszággal...

Az e napi bajnoki forduló eredménye:
helyezés név pontszám
1 Rásonyi Tamás 14
2 Farkas Ádám 12
3 Tardos Ádám 10
4 Tuzson Rita 8
5-8 Balogi Anna 6
Glück Gábor 6
Marinos Manolesos 6
Várady Tamás 6
9-16 Bognár Dávid 4
Horváth Gergely 4
Jakab Sándor 4
Jannis Papanton 4
Kenéz Attilia 4
Nemes János 4
Nikolva Lua 4
Veszeli Katalin 4
 17-22 Gabányi Anna 2
Gabányi Dóra 2
Havas Viktor 2
Lehoczki András 2
Törley Márton 2
Veszeli Zsuzsanna 2
Az e napon szerzett ranglistapontok.
név pontszám
Rásonyi Tamás  14
Farkas Ádám  12
Lehoczki András  11
Tardos Ádám  10
Veszeli Katalin  9
Veszeli Zsuzsanna  8
Bognár Dávid  8
Tuzson Rita  8
Gabányi Dóra  7
Kenéz Attila  6,5
Nemes János  6,5
Törley Márton  6
Balogi Anna  6
Glück Gábor  6
Marinos Manolesos  6
Várady Tamás  6
Gabányi Anna  6
Horváth Gergely  4
Jakab Sándor  4
Jannis Papanton  4
Nikolva Lua  4
Havas Viktor  3
Stenczer Ákos  1
Ki pizzát, ki pedig sóletet evett, majd dohányoztunk a kapu előtt. Annát elvitte egy mexikói, de csak a VII. kerületig jutottak, ez így 0 pont, de legalább visszajön. Farkas Ádám eközben az emelvényen ülve megnyerte a versenyt, maga mögé utasítva olyan neveket, mint Tardos Ádám. A Veszeli-lányok a terem középső asztalánál horgonyoztak és bár nem kedvezett nekik a szerencse, sokat nevettek és derekasan gyüjtögették a pontokat. Nemes János nem zenélt, pedig hamar kiesett.  A bajnokság első fordulóján tízen indultunk, az eredmény alant látható. Az korai kiesők közül öten játszottak egy körversenyt is, amit Tardos Ádám nyert meg. Éjfél körül zártunk.

Az e napi bajnoki forduló eredménye: 
helyezés név pontszám
1 Farkas Ádám 12
2 Tuzson Rita 10
3 Gyárfás Enikő 8
4 Rásonyi Tamás 6
5-8 Stenczer Ákos 4
Tardos Ádám 4
Veszeli Katalin 4
Veszeli Zsuzsa 4
9-10 Kenéz Attila 2
Nemes János 2
Az e napon szerzett ranglistapontok. 
név pontszám
Farkas Ádám 12
Tuzson Rita 10
Tardos Ádám 9
Gyárfás Enikő 8
Veszeli Katalin 7
Veszeli Zsuzsanna 6
Kenéz Attila 6
Rásonyi Tamás 6
Stenczer  Ákos 4
Nemes  János 3

Hozzászólások lezárva.