Válogatott interjú

2015 szeptember 18-án kezdődik a II. Backgammon Csapat Európa Bajnokság, a helyszín Budapest. A magyar válogatott tagjaival, Illyés Zoltánnal és Baranyai Jánossal beszélgettem:

Mikor találkoztatok először a backgammonnal és mióta játszottatok versenyszerűen?

 • I.Z.: Először egy számítógépes játékban láttam a játékot, ahol mindenféle táblás játékok voltak, dámától kezdve backgammonon át a malomig. Megtetszett a játék, majd az interneten rákeresve találtam meg a budapesti backgammon klubot, ahol pont két bajnokság közötti időszak volt. 2009 tavaszi bajnokságán már elindultam.
 • B.J.: 2009 körül ismerkedtem meg a játékkal a Lurdy házban! Barátokkal jártunk oda pókerezni, és ott figyeltünk fel az eddig még számunkra ismeretlen játékra, ami nagyon megtetszett. Miután szeretem a stratégiai dolgokat elhatároztam, hogy komolyabban is foglalkozni kezdek az ostáblával, népszerűbb nevén a backgammonnal.

Milyen sikereket értél el az eltelt években?

 • I.Z.: 3-szor nyertem meg a Budapest Backgammon Klub bajnokságát illetve kétszer a hozzá tartozó Mesterek tornáját. Kétszer végeztem első helyen az esztergomi tornán és egyszer a győri versenyen. 2011-ben Rijekában sikerült először nyernem egy nemzetközi versenyt, majd kétszer nyertem párosban Csehországban.
 • B.J.: 2012-ben sikerült megnyernem a Budapest Backgammon Klub által szervezett tavaszi bajnokságot. 2012 nyarán pedig a Sofitel hotelben rendezett (Marokkó hetek) versenyét is sikerült megnyernem. Emellett a sikerek mellett inkább a játékom fejlesztésére koncentrálok minél több elemzéssel.

Mennyire népszerű Magyarországon és külföldön a backgammon?

 • I.Z.: Szerintem nem nagyon népszerű a játék Magyarországon. Sokkal többen ismerik a szabályokat vagy ismerik magát a játékot, de versenyszerűen nagyon kevesen játszanak. Főleg tőlünk délre ismeri az átlagember ezt a játékot.
 • B.J.: Mindenképpen népszerűnek tartom, természetesen nem annyira mint a labdarúgás, vagy a vízilabdát. Versenyszerűen nagyon ritkán látni játszani az embereket, inkább elvétve kávézókban, de mindenképp népszerű. Ez egy Perzsa eredetű játék tehát nyilván a Közel-Keleten illetve a Balkán környékén jóval elterjedtebb, mint Magyarországon.

Szerintetek a hazai backgammon életnek mennyire válik előnyére, hogy Magyarország adhat otthon az Eb-nek? Profitálhatunk belőle? Ha igen akkor milyen téren?

 • B.J.: Remélem az EB után egyre többen fognak minket megkeresni, hogy igenis érdekli őket ez a játék, és sok új játékosra figyelhetünk fel. Remélhetőleg népszerűbb lesz, és még többen fogják játszani itthon is ezt a játékot versenyszerűen is.
 • I.Z.: Remélem tudunk belőle profitálni. Mivel ez az első nagyobb versenyünk (Budapest Open), ahova sok külföldi játékost is várunk, jó lenne, ha az első jól sikerülne, hogy a későbbiekben is jöjjenek. Budapest elég jól megközelíthető, ha jól szervezzük meg, akkor ez a verseny megadja a kezdőlökést a többihez. Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az EB-re alapból jönnek külföldiek, akik feltöltik a Budapest Open mezőnyét. Jó lenne persze, ha minél több új magyar játékos is megjelenne.
2012. tavaszi bajnok Baranyai János

2012. tavaszi bajnok Baranyai János

Tavaly nem kerültetek be a válogatottba, most igen. Minek köszönhető ez?

 • B.J.: A tavalyi válogatott érzésem és tapasztalatom szerint nem a legerősebb csapat volt, inkább tapasztalatszerzés volt talán a fő indok, amiért létrejött. Egy kis idő elteltével szerintem, azaz a mostani már kezd hasonlítani egy erős és egységes csapathoz, akik együtt edzenek, és odafigyelnek egymásra. Remélem minél több lehetőségem lesz a magyar nemzetet képviselni!
 • I.Z.: Tavaly a válogatás elég szedett-vedett módon zajlott szerintem. Véleményem szerint olyan sose, lesz, ami mindenkinek megfelel, de talán haladunk a legjobb felé.

Véleményetek szerint idén erősebb a válogatott keret?

 • I.Z.: Szerintem igen. Bár nehéz meghatározni néha, hogy ki jobb játékos. Úgy gondolom, hogy nem a legjobb hét magyar van a válogatottban, de hát vannak bekerülési feltételek is.
 • B.J.: Igen! Erősebb lett, talán nem a hét legerősebb játékos, a feltételek miatt, de legközelebb majd jobban igyekeznek, akik lemaradtak.

Az előző évben az utolsó helyen végeztünk a 7 fős mezőnyben az EB-n. Idén 15 csapat jelentkezett. Milyen eredményt érhetünk el? Ti mivel lennétek elégedett?

 • I.Z.: Pár csapatot eltudunk kapni mindenképpen. Még ha egy csapat jobb nálunk, szerencsével akkor is győzhetünk. Én már a középmezőnnyel is elégedett lennék, de a cél mindig az első hely!
 • B.J.: Nem kergetünk álmokat, persze szeretnénk megnyerni az EB-t, de szerintem a reális cél a 7. hely környéke lenne. Remélem sikerül minél jobb helyezést elérnünk és a tudásunkhoz mérten a legjobb játékot nyújtanunk.

Hogy sikerült a csapatnak a felkészülés az EB-re?

 • I.Z.: Nem elég jól. Párszor összeültünk és elemeztünk, de több meccset kellett volna játszani órával. Esetleg rögzíteni kamerával és utána vagy a következő alkalommal elemezni.
 • B.J.: Nem igazán volt közös felkészülés, de ez nem biztos, hogy baj. 4-5 alkalom volt amikor a válogatott 5-6 tagja jelen volt és edzésről beszélhettünk, illetve az EB fontosságáról.

Ti hogyan készültetek?

 • B.J.: A közös összejöveteleken kívül, jó pár alkalommal találkoztam Illyés Zoltánnal, és Kovács Zoltánnal, akikkel kicsit részletesebben is tudtunk foglalkozni a játékkal. Emellett rengeteget játszottam egy internetes oldalon a GridGammonon, amely talán legnépszerűbb profi játékosok által látogatott oldal. Ezeket a meccseket rendre ki is elemeztem, és a hibákra nagy figyelmet fordítottam.
 • I.Z.: Ezeken kívül én játszottam az eXtreme Gammon ellen és olvastam egy kis szakirodalmat.
I. Győri kupa győztes Illyés Zoltán

I. Győri kupa győztes Illyés Zoltán

Szerintetek a backgammon sport?

 • B.J.: Természetesen “sport”, mint a póker. Ugyanakkor lesznek azok.
 • I.Z.: Nem tudom. Inkább szerencsejáték, mint sport. Főleg akkor gondolom így, amikor egy kezdőjátékostól kikapok egy hosszabb mérkőzésen miközben én lejátszom őt.

Többször megjelent már, hogy a számítógépes szoftverek szándékosan csalnak. Szerintetek is így van?

 • I.Z.: Előfordult talán egyszer, hogy nem voltak a dobások teljesen véletlenszerűek egy szerveren, de nem hinném, hogy csalnának a szoftverek. Ahol nincs pénzes játék ott pedig nem is lenne értelme. Sok magyar játékos – jobbak is – komolyan gondolják, hogy csalnak a szerverek, vagy legalábbis nem véletlenszerűek a dobások. Van, aki állítja, hogy megtudja mondani, hogy milyen dobás következik. Ez egy baromság! Általában a kezdő játékosok hisznek ebben, mert sűrűn kikapnak.
 • B.J.: Véleményem szerint nem csalnak! Szerintem ezt sok ember, csak beképzeli, élő játékban is olyan hihetetlen dobások, helyzetek, szituációk vannak, amiket nehezen hisz el az ember, ha éppen nem látja.