Horváth Máté győzelme Pardubicében

2022 júliusában került megrendezésre a 22-ik pardubicei sakk fesztivál. A népszerű eseményen a sakk mellett bridge, dáma, mankala, rubik kocka és backgammon versenyt is szoktak rendezni. A magyar játékosok körében is népszerű a rendezvény, hiszen korábbi években egyéni és páros elsőségnek is örülhettek hazánk backgammon játékosai.

Idén július 15-16-án rendezték a backgammon viadalt, mely során a főverseny mellett 1 pontos bajnokságot is szerveztek. A fő versenyben alapszakasz után egyenes kieséses rendszerben folytak a küzdelmek, mely végén Horváth Máté az első helyen végzett, míg Kovács Zoltán a negyedik helyet szerezte meg. Az egy pontos bajnokság döntőjébe Molnár Béla jutott, aki végül a második helyet szerezte meg.

Máté így értékelte a versenyt: „Mivel ez volt az első nemzetközi versenyem,emiatt még volt bónusz izgalom is bennem, ami egész hétvégén meg is maradt. Az, hogy két napon át tartott a verseny, fárasztó volt, viszont minden percét élveztem. A verseny előtt a legjobb négybe való bejutás volt a célom, az pedig, hogy nem csak elődöntőt játszhattam, hanem döntőt is hatalmas élmény volt, ezt pedig abszolút tetézte, hogy a döntőt 11-10 arányban sikerült megnyernem, amivel megszereztem életem első nemzetközi tornagyőzelmét.”

Máté a győri Széchenyi Egyetem hallgatója, sportági ismeretek keretein belül Máté Richárd egyetemi oktatótól tanulta a backgammonozás alapjait. Richárd büszkén gratulált diákjának: „Szeptemberben lesz egy éve, hogy Máté a győri Széchenyi Egyetemen induló első backgammon kurzusra elsőként jelentkezett. Ebből a 20 fős csoportból ő egyedüliként mindig ott maradt velem az órák után játszani, a fejlődése így nagyon fel tudott gyorsulni. Az egyetemi bajnokságokról is vitt haza már kupákat, de megnyervén az első nemzetközi versenyét, gondolom ez csillog a legszebben! Örülök, hogy az egyetemi kurzus ilyen “utánpótlás” játékos(oka)t ad a magyarországi backgammon életnek. Gratulálok Máté, nagyon büszke vagyok Rád!”

Hozzászólások lezárva.