Olasz Nemzeti Backgammon Bajnokság V. forduló – Róma

cnb_colore_rosso

2016 szeptember 16. és 18. között rendezték meg Rómában az Olasz Backgammon Bajnokság 5. fordulóját, melyen két magyar játékos is részt vett, így kicsit bővebben foglalkozunk az olasz bajnoksággal. Az idei évben 7 állomásból áll az alapszakasz, ahol pontokat szerezhetnek a játékosok. A ranglista alapján kerül kialakításra a rájátszás. Alapvetően három kategóriában rendeznek versenyt, Champion, Intermediate és Beginner, de a legalsó kategóriát idén eddig egyik versenyhelyszínen sem rendezték meg, mert nem volt kellő jelentkező. A Champion és az Intermediate kategória között az egyik különbség a nevezési díj mértéke, hiszen két és félszer többet fizetnek a Champion kategóriába. Ebből is következik, hogy a játékosok nem feltétlenül tudás és erősség alapján vannak kategorizálva, hanem fontos tényező az anyagi lehetőség is. Minden fordulóban rendeznek mellékversenyeket, mint például a Páros verseny vagy a Speedgammon torna.

A két magyar induló – Illyés Zoltán és Kovács Zoltán – a pénteki versenyszámokban nem indultak. Ekkor rendezték a CNB Opent és a Páros versenyt. Mind a két megmérettetés egyeneskieséses formában zajlott. A szombati napon vette kezdetét a főverseny. A magyarok az Intermediate kategóriába neveztek, ahol végül 32-en indultak. 6 csoportba sorsolták a játékosokat, 2 db 6 fős és 4 db 5 fős csoportba. A vasárnap a csoportok első két helyezettjei a főágon folytatták a küzdelmeket, a csoportok többi tagjai a vigaszágon. A főágon vereséget szenvedő játékosok a vigaszágon folytathatták, míg a vigaszágon legyőzött játékosok kiestek. A főágon és a vigaszágon is külön bajnokot hirdettek.

Illyés Zoltán az A csoportba került, melybe 6 játékost sorsoltak. A 7 nyert pontig menő mérkőzések közül az első négyet megnyerte, így az utolsó találkozó már szinte tét nélküli volt, hiszen biztos volt, hogy a felső ágon folytathatja. Az ötödik csoportmeccsen a fiatal Federico Riceputi legyőzte Illyés Zoltánt, aki így is a csoport első helyén végzett.

Illyés a csoportmeccsek alatt

Kovács Zoltán az F csoportba került, ahol 5 fő küzdött. Kovács Zolinak nem sikerültek jól a meccsei, hiszen mindössze egyet sikerült megnyernie, az aktuális ranglistavezető Andrea Chen ellen diadalmaskodott. A körbeveréseknek köszönhetően a csoport utolsó helyén végezve a másnapi vigaszág küzdelmeire készülhetett. A szombati napot így értékelte: „Nagyon erős csoportba kerültem, hiszen a ranglista első két helyezettje is ide került. Csalódott vagyok, hiszen többet is kihozhattam volna a helyzetből. Jó lett volna bejutni a felső ágra, de mivel nem sikerült így megpróbálok az alsó ágon jól szerepelni”

p357_1_02

Vasárnap reggel 10 órától folytatódtak a küzdelmek mind a Champion, mind az Intermediate kategóriákban. Illyés Zoli a főág első fordulójában kiemelt volt, így sokat kellet várnia az ellenfelére. Végül az olasz Danese ellen játszott egy 9 nyert pontig tartó mérkőzést, ahol kiélezett csatában végül sajnos 9-8-ra alulmaradt, így a vigaszágon folytathatta a küzdelmeket. Illyés vezetett már 8-5-re, és már csak 4 bábuját kellett leszednie, mikor az ellenfele elkapta és megfordította a meccset. Mindeközben Kovács Zoli négy mérkőzést nyert zsinórban, mellyel bejutott az elődöntőbe. Illyés Zoli, a kiesés okozta csalódás után nyert két mérkőzést, mellyel szintén az elődöntőbe került. Mivel külön ágon volt a két magyar versenyző, így esély nyílt arra, hogy magyar döntőt rendezzenek. Sajnos ez nem sikerült, hiszen amíg Kovács Zoli sikeresen küzdött meg Gatta-val, addig Illyés Zoli kikapott a Indomenico-tól. A döntőben revansot vehetett Kovács az olasz játékoson, ami szerencsére sikerült, egy kiélezett mérkőzésen ahol 7-6-os magyar siker született, így a 12. Romai Backgammon Torna Intermediate Vigaszág Kupa bajnoka Kovács Zoltán lett. A győztes így értékelt a végén: „Egy jól szervezett torna volt, ahol sok mérkőzést játszottunk. A játékosok erőssége a magyar mezőny elejének erejét képviselte, így reális esély volt a jó szereplésre. A szombati napot sajnálom, de vasárnap minden összeállt, így veretlen tudtam maradni. Sajnáltam, hogy nem játszottam Zolival döntőt, bár így jobban koncentráltam az utolsó találkozón is.”

Kovács (bal oldalt) a vigaszág döntőjében

Még egy-két dolgot megtudtunk az olasz válogatottról, miszerint nem biztos, hogy idén indulnak a Csapat Európa Bajnokságon, mert páran nem akarnak utazgatni. Mivel náluk nincs kvalifikációs rendszer, így ha nem jön össze a csapat, nem fogják feltölteni más játékosokkal.

14409007_1130674020356774_1306209440_n

p357_1_00

p357_1_01

Hozzászólások lezárva.